Šport

Planica 2021 brez gledalcev, z 1,5 milijona proračuna in okrog 450 prostovoljci

Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, ki se je pred praznimi tribunami odvijal s štirimi preizkušnjami na letalnici bratov Gorišek v drugi polovici tega tedna, je imel 1,5 milijona evrov proračuna, za izvedbo pa je skrbelo okrog 450 ljudi, je povedal generalni sekretar organizacijskega komiteja Planice Tomaž Šušteršič.

“Okrog 440 ljudi je bilo vpetih v organizacijo tekmovanja. Kljub temu, da ni bilo gledalcev, je bilo število sodelavcev podobno kot običajno. Nekatere službe smo morali podvajati zaradi zelene in sive cone, v katerih so bili v mehurčku reprezentance, organizatorji in mediji, pa tudi zaradi priprav na svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2023, ko bo v Planici treba posebej poskrbeti za organizacijo tekem v skokih, tekih in nordijski kombinaciji,” je navedel Šušteršič.

Ob letalnici je bilo tudi 40 vojakov, ki so morali usklajeno skrbeti za senčenje naletne smučine. “S tem smo preprečili, da bi se smučina stopila, na SP v poletih decembra to ni bilo treba, ker so bile tedaj nočne tekme. Je pa moralo decembra 25 vojakov strojno pihati zaletno smučino, da se v njej v primeru padavin ni nabiral sneg. Prejšnji dve leti so delo vojakov opravljali prostovoljci planiškega kluba, a je očitno pri nas le vojska sposobna usklajeno premikati mrežo za senčenje,” je povedal Šušteršič.

Ob prostovoljcih in vojakih je sodelovalo še kakšnih deset policistov ter okrog 200 medijskih predstavnikov, tako novinarjev kot tistih, ki so skrbeli za prenos tekmovanja. V medijskem središču ob letalnici je bilo ob upoštevanju dvometrske razdalje na voljo 85 sedežev, zasedena je bila dobra tretjina. Veliko manj glede na prejšnja leta je bilo tako domačih kot tujih novinarjev, med njimi so ponovno prevladovali Poljaki.

Manjkali so gledalci, ki naredijo Planico tako posebno, izpadel pa je tudi prihodek od vstopnin.

“Proračun finala sezone se je iz treh milijonov zmanjšal na milijon in pol, decembrski pa je bil nekaj manj kot dva milijona. Razlika je nastala zaradi delitve medijskih pravic med organizatorje in Mednarodno smučarsko zvezo Fis, za finale je to prineslo 620.000 evrov, skoraj milijon pa za SP decembra, ko smo slovenske sponzorje dodali tistim Fis, pri finalu pa so bili skoraj v celoti le slovenski pokrovitelji.”

Končna finančna bilanca bo narejena pozneje, upoštevan bo tudi marca lani odpovedan finale sezone. “To se je zgodilo osem dni pred finalom zaradi razglasitve epidemije novega koronavirusa, zato je bilo večina stroškov za pripravo tekmovanja že narejenih. Ocenjujemo, da je šlo skoraj za milijon evrov. Sprva smo menili, da bomo del izpada sredstev nadomestili decembra lani s SP v poletih, pa zaradi drugega vala epidemije spet ni bilo gledalcev. Za lanski marec je bilo prodanih 27.000 vstopnic.”

Šušteršič je dejal, da so tekmi izpeljali brez gledalcev tudi zato, da bi pokrili vsaj polovico izgube z lanskega marca. “Tega nismo povsem uresničili, razen pri vavčerjih za nadomestilo plačila vstopnic organizatorji dogodkov nismo bili vključeni v noben ukrep vlade za pomoč gospodarstvu. Na srečo nam je priskočil na pomoč Zavod za šport Planica in odobril dodaten popust pri najemu objektov v Planici, 670.000 evrov bi sicer stal za SP in finale pokala, dobropis bo nekoliko omilil rdeče številke.”

Za decembrsko SP so organizatorji pripravili 8000 kubičnih metrov snega, a ga je bilo še premalo in deset dni pred tekmovanjem so naredili dodatnih štiri do pet kubičnih metrov snega. “Vročina, tudi do 20 stopinj Celzija, je bila v določenem delu zime, to nas je zaskrbelo, zato smo za finale pokala pripravili še 5500 kubičnih metrov kompaktnega snega. Bilo ga je celo preveč in smo ga morali precej poriniti iz izteka.”

Za finale svetovnega pokala so morali opraviti okrog 3100 testiranj za novi koronavirs, bila so na vsakih 48 ur pri vseh, ki so sodelovali na tekmovanju, opravili so jih tako pri skakalcih in drugem reprezentančnem osebju, organizatorjih in novinarjih. Pet je bilo pozitivnih primerov od 20. do 28. marca, izmed tekmovalcev je bil le slovenski skakalec Jernej Presečnik, ki je takoj odšel domov.

Decembra je bilo med SP okrog 1200 testiranj, ki so bila v Planici zaradi blažjih ukrepov opravljeni le enkrat ali dvakrat pri posameznikih, pozitivnih izvidov je bilo manj kot deset. A so morali s tekmovanja izločiti švicarsko ekipo, ker je bil okužen njihov glavni trener, ob sumu, da je bil pozitiven še eden izmed tekmovalcev. Tokrat pozitivnega primera v ekipah, razen omenjenega v slovenski vrsti, ni bilo, nekaj pozitivnih testov je bilo pri organizatorjih in medijih.

Source
STA
Back to top button