Šport

Paralokostrelec Fabčič zastavonoša na odprtju paraolimpijskih iger

Paralokostrelec Dejan Fabčič bo nosilec slovenske zastave na odprtju paraolimpijskih iger, so sporočili iz Paralimpijskega komiteja Slovenije. Paraolimpijske igre se bodo začele 24. avgusta s slovesnim odprtjem in mimohodom odprav.

Kot so sporočili iz Zveze za šport invalidov Slovenije – Paralimpijskega komiteja Slovenije, slovenski paraolimpijci opravljajo zadnje priprave pred igrami, zveza pa ureja tudi zadnje podrobnosti za njihovo pot v deželo vzhajajočega sonca.

Med temi je tudi imenovanje zastavonoše reprezentance na slovesnem odprtju iger. Fabčič je izjemno vesel, da bo tudi na ta način lahko predstavljal Slovenijo. “Glede na to da so to moje že tretje paraolimpijske igre, lahko povem, da sem zastavonoše vedno občudoval. To so bili vrhunski športniki ali pa ljudje s posebno zgodbo. Zato se mi zdi kar neverjetno, da bom zdaj tudi jaz na tem mestu,” je dejal.

Izbira Fabčiča za zastavonošo ima po besedah vodje letošnje slovenske paraolimpijske odprave Bora Štrumblja poseben pomen. “Odločitev o izbiri nosilca zastave na otvoritvi je bila res težka, saj bi si vsi športniki zaslužili to čast. Odločili smo se za Dejana Fabčiča, vzornega športnika in zdravnika … S tem smo se želeli zahvaliti vsem zdravnikom in medicinskemu osebju, ki so med kovidno krizo požrtvovalno skrbeli za naše zdravje,” je dejal Štrumbelj.

Izbor si Fabčič šteje v veliko čast. “S ponosom bom nosil zastavo za vse Slovence, za vse športnike invalide, za vse ljubitelje športa, navijače in nenazadnje tudi za vso zdravniško-medicinsko osebje, ki smo se še in se še borimo proti novemu koronavirusu,” je dejal zdravnik interne medicine ter vodja ambulante za bolezni ščitnice in diabetes v Novi Gorici, ki se s tekmovalnim parašportom ukvarja od leta 2002.

Začel je s plavanjem in leta 2008 debitiral na paraolimpijskih igrah v Pekingu, kjer je zasedel šesto in sedmo mesto na 100 metrov hrbtno in prsno. S parakajakom je bil leta 2016 na igrah v Braziliji šesti v kategoriji KL2. Zdaj pa ga čaka tekmovanje v paralokostrelstvu, kjer s pridom izkorišča svoje bogate izkušnje, izkazalo pa se je, da je zelo nadarjen tudi za to tekmovalno panogo.

* Nosilci slovenske zastave na odprtju paraolimpijskih iger od leta 1992:
2021 Dejan Fabčič
2016 Franček Gorazd Tiršek
2012 Mateja Pintar Pustovrh
2008 Franc Pinter
2004 Andreja Dolinar
2000 Janez Hudej
1996 Franjo Izlakar
1992 Rudolf Kocmut

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button