AktualnoŠport

Odermattu ni bilo jasno, kako je lahko zmagal s tako visoko prednostjo

Marco Odermatt je zmagovalec zadnjega veleslaloma sezone alpskih smučarjev. Švicarski šampion je prepričljivo zmagal, potem ko je vodil že po prvi vožnji. Odermatt se je v prvih izjavah čudil, kako je lahko zmagal s tako veliko prednostjo. Drugi veleslalomist sezone Norvežan Henrik Kristoffersen je na drugem mestu zaostal dve sekundi in 11 stotink.

 

“Pojma nimam, kako sem zmagal, bil sem tako utrujen. V četrtek smo se zabavali,” se je smejalo Odermattu v prvi izjavi v ciljnem izteku proge Avet v Soldeuu v Andori, potem ko je z zmago potrdil že prej osvojeni mali kristalni globus za veleslalomski seštevek sezone.

“Danes ni bilo lahko zaradi teh presnetih 2000 točk. Res sem si zelo želel stopničk. Torej, še ena zmaga, dve sekundi prednosti, ne vem, kaj naj rečem,” je bil presrečen 25-letni Švicar, ki je še drugo sezono po vrsti ohranil prevlado v moškem smučanju.

Odermatt je poskrbel za nov mejnik, po 23 letih je presegel dosežek Avstrijca Hermanna Maierja po številu točk osvojenih v eni sezoni svetovnega pokala alpskih smučarjev. Maier je leta 2000 novo tisočletje začel z rekordnim izkupičkom 2000 točk, Odermatt je 23 let kasneje ta mejnik popravil na 2042 točk. Absolutni rekord še vedno drži Slovenka Tina Maze z 2414 točkami v sezoni 2012/13.

“To mi veliko pomeni. Prejšnje dni sem si rekel, da ni tako pomembno, da gre zgolj za številke. Pomembne stvari so globusi, a danes sem čutil pritisk. Vedel sem, da gre za pomembnejšo zadevo, zato sem vesel, da sem osvojil tudi ta rekord.”

Trinajsta zmaga v sezoni je imela še večji pomen. Švicar se je pridružil legendarni trojici Švedu Ingemarju Stenmarku in Avstrijcema Marcelu Hirscherju in Maierju, ki so zmagali 13-krat v eni sezoni. Toliko zmag je v iztekajoči se sezoni osvojila tudi Američanka Mikaela Shiffrin.

Ta je leta 2019 s 17 zmagami v eni sezoni postavila rekord in presegla mejnik Švicarke Vreni Schneider iz leta 1989 s 14 zmagami v eni sezoni.

To je bila Odermattova sedma zmaga v veleslalomu na desetih tekmah v tej disciplini v tej sezoni. Ob velikem globusu za skupno zmago in veleslalomskem globusu je osvojil tudi superveleslalomski seštevek.

Glede nove zabave ni tako prepričan: “Seveda sem pripravljen na zabavo, ampak ne vem, ali mi je še ostalo kaj energije, ker se počutim, da so moje baterije povsem izpraznjene. Pomembna je bila tekma, tako da bom videl, koliko energije imam za zabavo,” se je smejal Odermatt, ki bo nedeljski slalom izpustil.

Z razpletom zadnjega moškega veleslaloma v sezoni so bili zadovoljni tudi v slovenskem taboru.

Žan Kranjec je z 11. mestom potrdil tretje mesto v posebnem seštevku veleslaloma. Kranjec je postal komaj drugi Slovenec v moški konkurenci, ki je osvojil kolajno v seštevku posamične discipline svetovnega pokala alpskih smučarjev v 23 letih. Pred Kranjcem je to uspelo zdajšnjemu strokovnemu komentatorju TV Slovenija Matjažu Vrhovniku, ki je bil leta 2000 tretji v seštevku slaloma.

Trener Kranjca Klemen Bergant je lahko samo čestital varovancu: “Smo veseli, Žan je poplačan za delo v celotni sezoni. Imel je super rezultate, bil je zelo stanoviten. Danes je šlo na tesno, ampak smo zelo veseli, da je osvojil skupno tretje mesto v razvrstitvi posamične discipline.”

Source
STA
Back to top button