Nemški olimpijski komite ne bo bojkotiral OI, sabljači proti nastopu Rusov in Belorusov

Nemški olimpijski komite (DOSB) sicer še vedno podpira izključitev ruskih in beloruskih športnikov na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu, ampak iger ne bo bojkotiral, če bodo ti vseeno nastopili. Povsem proti nastopu pa je vodstvo Mednarodne sabljaške zveze in več kot 300 njenih aktivnih športnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

DOSB in sabljaška zveza sta svoji stališči objavili pred tridnevnim zasedanjem Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), ki naj bi od danes naprej odločila tudi o nastopu Rusije in Belorusije na OI v francoski prestolnici 2024.

“Nemška reprezentanca bo nastopila, ne bo bojkota z naše strani, čeprav še naprej podpiramo izključitev Rusije in Belorusije,” je povedal predsednik DOSB Thomas Weikert. Njegov nemški rojak Thomas Bach pa vodi Mok.

Bach je prejšnji teden pozval politiko, naj športu v zvezi s tem vprašanjem prizna svojo avtonomijo pri odločanju.

V javnem pismu je Bacha kritiziralo več kot 300 aktivnih sabljačev in začasni predsednik mednarodne zveze Emmanuel Kaciadakis. Zaradi vojaškega napada na Ukrajino mora biti po njihovem mnenju stališče eno samo, in sicer popolna izključitev Rusije in Belorusije iz mednarodnih tekmovanj.

V ponedeljek je to mnenje objavilo tudi zunanje ministrstvo Poljske, ki so se mu pridružila tudi zunanja ministrstva Velike Britanije, Litve, Latvije in Estonije.

Source
STA
Back to top button