Šport

Na startu slaloma v Kitzbühelu tudi Kranjec in Marovt

Na startu prve vožnje slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kitzbühelu bosta dva Slovenca, Žan Kranjec in Tijan Marovt. Kranjec, ki bo na olimpijskih igrah na Kitajskem glavni slovenski adut za kolajno v veleslalomu, se bo na progo Ganslern podal s številko 34. Marovt bo v svojem krstnem nastopu na tem prizorišču nosil startno številko 60.

 

 

Kranjec bo nastopil na svojem petem slalomu v Kitzbühelu. Leta 2019 se je prvič na tej tekmi pomeril v finalu in osvojil 24. mesto.

V tej sezoni je bil 18. na slalomu v Val d’Iseru, v Madonni di Campiglio in v Adelbodnu je ostal brez uvrstitve. Kranjec si je po Adelbodnu vzel tekmovalni premor ter je izpustil slalom v Wengnu.

V tem času se je odločil tudi za spremembo v servisu smuči. Razšel se je z Lojzetom Debelakom, ki ne sodeluje več s Slovensko smučarsko zvezo. Naloge glavnega serviserja je prevzel Matjaž Požar, pomočnik glavnega trenerja v moški ekipi za tehnični disciplini Klemena Berganta. Ekipi pa se je pridružil Francoz Philippe Petitjean, ki bo nudil podporo pri servisu kot pomoč proizvajalca smuči Rossignol. Petitjean je pred tem skrbel za servis smuči norveškega asa Henrika Kristoffersena, ki je dvakrat zmagal na slalomih v Kitzbühelu, in sicer v letih 2016 in 2018, leta 2014 je bil drugi.

Pred dvema letoma je na slalomu za pokal Hahnenkamm slavil Švicar Daniel Yule, pred tremi leti pa Francoz Clement Noel.

Po letu 1991 je bil najuspešnejši Slovenec na slalomih v Kitzbühelu Jure Košir s štirimi uvrstitvami na oder za zmagovalce, tudi na najvišjo, zmago je slavil leta 1999, dvakrat je bil drugi (1995, 2001) in enkrat tretji (1996).

Matjaž Vrhovnik, zdajšnji strokovni komentator TV Slovenije, je bil drugi na tem slalomu leta 2000. Še pod jugoslovansko zastavo je Bojan Križaj na slalomu v Kitzbühelu zmagal leta 1987, pred tem pa je bil dvakrat tretji v letih 1984 in 1985.

Osemkrat je na slalomih za svetovni pokal v Kitzbühelu stal na stopničkah sloviti Šved Ingemar Stenmark, od tega je petkrat zmagal.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button