AktualnoŠport

Na dvoransko EP 14 slovenskih atletinj in atletov z željo po medalji

Štirinajst slovenskih atletinj in atletov bo nastopilo na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torunu na Poljskem, kjer se bodo v kraljici športov za odličja merili med 5. in 7. marcem, prve kvalifikacijske tekme pa bodo že v četrtek, 4. marca. Vodstvo Atletske zveze Slovenije (AZS) se nadeja ene do dveh medalj.

Najvišje lahko posežeta Maruša Mišmaš Zrimšek (Mass), ki ima najboljši prijavljeni izid na 3000 m in je tudi sama napovedala boj za vrh, ter Tina Šutej (Kladivar) po izjemni lanski in tudi letošnji sezoni v skoku s palico. Nekdanja mladinska svetovna podprvakinja Šutejeva je že pred zimsko sezono napovedala lov na svoje prvo odličje na velikih članskih tekmovanjih. Maja Mihalinec Zidar (Mass) pa je bila na prejšnjem dvoranskem EP v Glasgowu leta 2019 na 60 m v finalu šesta.

Mednarodne norme je sicer izpolnilo po sedem atletinj in atletov, dosegli so jih še v teku na 400 m Luka Janežič (Kladivar), Lovro Mesec Košir (Mass), Jure Grkman (Kamnik) in Gregor Grahovac (Mass), Tilen Ovniček (Krka) na 60 m, na 800 m Žan Rudolf (Mass), Agata Zupin (Velenje) na 400 m, Klara Lukan (Kladivar) na 1500 in 3000 m, Jerneja Smonkar (Velenje) na 800 m in Anita Horvat (Velenje) na 400 in 800 m ter Filip Jakob Demšar (Mass) na 60 m ovire.

Slednji je na študiju v ZDA in se je uvrstil v finale ameriškega študentskega prvenstva, na Poljskem pa ne bo nastopil tudi zaradi potovalnih omejitev v času pandemije novega koronavirusa. Agata Zupin je odpovedala udeležbo zaradi poškodbe roke, prav tako je tekmo v Torunu s svojega seznama črtal Grkman. Na EP tako ne bo četverice tekačev na dva dvoranska kroga, tudi sicer pa na prvenstvu ne bi mogla nastopiti slovenska štafeta 4 X 400 m, saj bo na Poljskem tekmovalo le šest štafet z najboljšimi časi leta na stari celini.

Evropska atletika (EA) je 25. februarja dala zeleno luč za nastop še trem slovenskim atletom, ki sicer niso dosegli norme. To so člani ljubljanskega Massa Lia Apostolovski v skoku v višino in v troskoku Neja Filipič in Jan Luxa. Rok za mednarodne norme je začel teči že 1. maja 2019, končal pa se je 24. februarja. V številnih disciplinah pa so bile norme tako visoke, da jih ni zmoglo za tekmovanje načrtovano število udeležencev in so dodatne določili glede na njihove dosežke.

“Zelo sem vesel, da gremo tako številčni na EP, že dolgo se ni to zgodilo,” je izpostavil Khalid Nasif, že več kot četrt stoletja fizioterapevt slovenske atletske vrste. Tekmovalo bo namreč šest atletov in osem atletinj, na prejšnjem EP v Glasgowu 2019 jih je bilo skupaj deset, leta 2017 v Beogradu pa le pet.

“Moje mnenje je, da se naša atletika dviga in imamo nov rod, ki bo prav tak ali še boljši kot tisti pred 10 ali 15 leti. Nastopi v letošnji zimski sezoni to potrjujejo. Osebno pričakujem tudi kakšno medaljo ali celo dve, saj to napovedujejo tudi naši atleti in atletinje, ne le zgolj z besedami, ampak tudi na tekmovališčih,” je na videokonferenčni novinarski konferenci izpostavil novi predsednik strokovnega sveta AZS Albert Šoba, prvič v tej vlogi pred velikim tekmovanjem.

“Vsako leto je ekipa večja, dajemo priložnost mladim, a obenem ne izpuščam priložnosti za uveljavljene atlete. To seveda vpliva na večje stroške zveze, ampak to je tudi naše delo. Naš nov slogan ‘Gremo po kolajne’ ni pritisk na tekmovalce, saj si uspehov sami najbolj srčno želijo, ampak kaže na to, da naša atletika ni povprečna,” pa je dodal predsednik AZS Roman Dobnikar, ob koncu lanskega leta ponovno izvoljen za štiriletni mandat.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button