AktualnoŠport

Mohorič danes brani zmago na dirki Milano-San Remo, v karavani tudi Pogačar

Slovenski kolesarski as Matej Mohorič bo danes branil zmago na prestižni enodnevni dirki Milano-San Remo. Na italijanskih cestah bo kot eden favoritov nastopil še en slovenski zvezdnik Tadej Pogačar, ki pa mu profil trase ni tako pisan na kožo kot ob zadnji zmagi na dirki Pariz-Nica.

 

Slovenija ima doslej po zaslugi Pogačarja, Mohoriča in Primoža Rogliča pet zmag na največjih enodnevnih klasikah. Tri ima v lasti Pogačar, ki je dvakrat slavil po Lombardiji (2021, 2022) in enkrat na Liege-Bastogne-Liegeu (2021), Roglič pa je prav tako dobil zadnji belgijsko klasiko L-B-L (2020).

Od Slovencev bosta v vlogi pomočnikov na trasi od Abbiategrassa do San Rema (294 km) nastopila tudi Domen Novak, ki bo bdel nad Pogačarjem, ter Jan Tratnik. V novem moštvu Jumbo-Vismi se je 33-letnik iz Idrije dobro znašel, v soboto pa bo skrbel predvsem za svoja kapetana, Belgijca Wouta Van Aerta in Francoza Christopha Laporta.

V tem stoletju so se sicer na vrhu najdaljše enodnevne klasike v koledarju in prvega od petih spomenikov v sezoni znašli številni različni tipi kolesarjev, vse manj pa je v zadnjih letih zmag izrazitih sprinterjev.

Tako so se pod zadnjih pet zmag podpisali domačin Vincenzo Nibali (2018), Francoz Julian Alaphilippe (2019), Belgijca Wout Van Aert (2020) in Jasper Stuyven (2021) ter lani kot prvi Slovenec v zgodovini še Mohorič.

Dirka bo kot vselej ob koncu nepredvidljiva, začela pa se bo 10.10. V cilju najboljše pričakujejo nekaj po 17. uri.

Source
STA
Back to top button