AktualnoŠport

Lanišek drugi v Ruki, zmaga Kobayashiju

Najboljši slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek (318,9 točke), vodilni po prvi seriji svetovnega pokala v finski Ruki, je na koncu zasedel drugo mesto. Zmagovalec prve od dveh tekem v Ruki je postal Japonec Ryoyu Kobayashi (324,5), ki je dosegel svojo 20. zmago v pokalu. V “top 10” je od Slovencev končal še Timi Zajc (272,9), ki je bil deveti.

 

 

Petindvajsetletni japonski skakalec, ki je bil na uvodu v Nižnjem Tagilu diskvalificiran zaradi neustreznega dresa, se je z današnjo zmago – nabral si je 5,6 točke prednosti – vrnil v boj za rumeno majico in slavil prvič v sezoni.

V finalu je Kobayashi, drugi po polovici tekme, preskočil tudi po prvi seriji vodilnega Laniška, ki bo tako moral na svojo premierno zmago v pokalu še počakati. Tokrat se je 25-letnik še petič uvrstil na drugo mesto, skupno pa ima sedem posamičnih uvrstitev na zmagovalni oder.

“Prvi skok je bil točen in tehnično zelo dober skok. Finalni skok sem malce zamudil, prepozno sem odskočil, a sem še vseeno izvlekel maksimalno, kar se je dalo. Jutri želim ostati sproščen, zbran in uživati tako, kot sem do zdaj,” je za Smučarsko zvezo Slovenije dejal junak slovenskega tabora.

Za Kobayashijem in Laniškom se je na zmagovalni oder povzpel še Nemec Markus Eisenbichler (304,4), ki je bil po prvi seriji peti. “Tega uspeha res nisem pričakoval. Zelo sem vesel stopničk,” je dejal Eisenbichler.

Do točk svetovnega pokala so danes prišli vsi slovenski skakalci. Zajcu je po prvi seriji kazalo odlično, saj je bil z najdaljšo daljavo (tako kot Lanišek je pristal pri 141 metrih) po polovici tekme tretji, v finalu pa se mu je pripetila napaka, a je vseeno ostal v najboljši deseterici.

“V bistvu sem kar vesel današnjega uspeha, na koncu sem bil med deseterico, tako da sem lahko zadovoljen. Žal sem v finalu naredil rahlo napako, ki me je stala stopničk. Jutri je nov dan in nova priložnost. Čestitke Žabi!” je dejal 21-letni Zajc, ki po lanski ponesrečeni sezoni v olimpijski zimi kaže drugačen obraz.

Peter Prevc (260,5 točke), ki je bil po prvi seriji 28., je po uspešnem finalnem nastopu skočil na 11. mesto, Lovro Kos (258) je s 15. mestom prišel do uspeha kariere v svetovnem pokalu, Cene Prevc (247,5) pa je bil 20.

“Danes smo spremljali dobro ‘telenovelo’ z veliko zapleti, prav zanimivo je bilo vse gledati na vrhu. Dosegli smo super rezultate, odlično drugo mesto Anžeta, do zadnjega smo upali na zmago, a je bil Ryoyu danes boljši. Jutri je nova priložnost. Odlično je nastopil tudi Timi, čeprav z malo slabšim skokom v finalu, a trenutno funkcionira zelo dobro. Deveto mesto z grenkim priokusom, to vedno podpišem,” je uvodoma dejal selektor slovenske vrste Robert Hrgota.

“Videli smo tudi super vrnitev Petra, zanj odlično 11. mesto, odličen je bil zlasti drugi skok v težkih razmerah. Prve točke za Lovra v karieri, če odštejemo Planico, za 15. mesto. Čestitke! Tudi Cenetu čestitke, da je na tekmi napravil svoja dva najboljša skoka tu v Ruki. S tem je zaokrožil odličen slovenski ekipni rezultat,” je o uspešnih nastopih svojih varovancev dejal Hrgota in si pred nedeljsko tekmo zaželel: “Jutri ponovimo dosežke in gremo dalje, upamo spet na dobre skoke in da bo sreča z nami.”

V petkovih kvalifikacijah je od Slovencev izpadel Tilen Bartol, brez nastopa na današnji tekmi pa je presenetljivo ostal tudi lanski skupni zmagovalec sezone in zmagovalec prejšnje tekme v Rusiji, Norvežan Halvor Egner Granerud.

V skupni razvrstitvi svetovnega pokala je rumeno majico vodilnega po treh tekmah zadržal danes peti Nemec Karl Geiger (225 točk). “Pravzaprav sem kar zadovoljen. Malo sem se danes mučil s skoki. Kam bi prišli, če bi se pritoževal nad petim mestom. Vesel sem,” je po tekmi za televizijo ZDF dejal najboljši skakalec uvoda v olimpijsko zimo, Geiger.

Kobayashi (180) se je z jubilejno zmago povzpel na drugo mesto v pokalu, tretji je Granerud (160), ki danes ni tekmoval. Najboljši Slovenec Lanišek (152) je četrti, med deseterico pa sta še Cene Prevc (88), ki je osmi, in Zajc (79), ki je deseti.

V nedeljo bo v tem finskem smučarskem središču še ena tekma svetovnega pokala, četrta to zimo. Prva serija se bo začela ob 16.15.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button