Šport

Krpani1860 v polni postavi za testno regato za zlati pokal SSL

Pred jadralnim centrom v Portorožu se je danes predstavila posadka, ki bo tekmovala na testni regati med 11. in 17. oktobrom na prizorišču kvalifikacij za zlati pokal SSL v jadranju 2022, v Švici na Neuchatelskem jezeru.

V njej so Vasilij Žbogar, Igor Lah, Tomaž Čopi, Mitja Margon, Mitja Beltram, Jani Klemenčič, Vid Jeranko, Tina Mrak in Gašper Strahovnik. Vodja ekipe je trikratni dobitnik olimpijske kolajne Žbogar. “Ko so me povabili k projektu, sem imel v mislih točno to posadko, ki jo imamo danes,” je dejal Žbogar.

Kot vodja je moral oblikovati enajstčlansko posadko (9 + 2 rezervi) skladno s pravili pokala. Za prvi del članov posadke je bilo treba upoštevati SSL lestvico, ostale pa je predlagal sam. Pri oblikovanju posadke so imeli prednost jadralci, ki imajo izkušnje v razredu RC44, saj je tekmovalna jadrnica za zlati pokal SSL47 zelo podobna oziroma predelana iz te, ki je v Sloveniji dobro znana, saj jo je oblikoval Slovenski navtični arhitekt Andrej Justin.

“Postaviti jadralca pred tehnologijo je koncept tega pokala. Želja je, da so na tem tekmovanju najboljši jadralci z vsega sveta. Princip je takšen, da so jadrnice vse enake, trenutno takšnega tekmovanja še ni, in da razliko ustvari le kakovost jadralcev. In mi trenutno to kakovost imamo,” je še dodal dobitnik brona iz Aten 2004, srebra iz Pekinga 2008 in še enega srebra iz Ria 2016.

Za krmilom bo izkušeni krmar v razredu RC44, Igor Lah. “Nekaj popolnoma drugega je jadrati na svoji jadrnici, ali pa jadrati za slovensko zastavo. Prepričan sem, da se bo ekipa v naslednjih mesecih uigrala in pokazala, kaj dejansko zna. Sama ideja pa je izredno dobra. To, da se na velike jadrnice postavi nacionalne ekipe, je pomembno z vidika razvoja mladih tekmovalcev, ki bodo na ta način lahko črpali znanje izkušenejših in se pripravljali za nastop na kasnejo jadralsko kariero,” je na tiskovni konferenci dejal Lah.

Del posadke bo tudi bronasta s SP v Solunu pred štirimi leti, Tina Mrak. “Opravili smo prvi trening na domačem morju, zbrala se je celotna ekipa, ki bo jadrala na testnem tekmovanju. Danes sem bila zopet na novi poziciji, tako da sem se veliko naučila. Res je dober občutek jadrati s tako dobrimi jadralci na velikih jadrnicah, kjer še nimam veliko izkušenj. Zelo sem vesela, da sem del posadke, mislim, da smo vsi s tako dobro energijo pristopili k temu projektu in da bomo uspešno nastopil na testni preizkušnji,” je dejala trikratna olimpijka.

“Veseli me, da smo v Sloveniji v posadki združili tako dobre jadralce in da smo prepoznali veličino projekta zlati pokal SSL, saj je končni cilj ustanoviteljev projekta, da bi na olimpijskih igrah morda že leta 2028 videli državne jadralne posadke,” je ob koncu povedal Julijan Višnjevec, direktor slovenske posadke.

Na testni regati med 11. in 17. oktobrom nastopa osem držav, prve štiri dneve od srede do sobote bodo kvalifikacije opravili v dveh skupinah po štiri, odjadrali pa bodo po eno regato na dan – na koncu bo seštevek točk brez odbitka popeljal posadke do finalnega dneva v nedeljo, ko sledita mali in veliki finale za končne razvrstitve.

Ker je avgustovska SSL lestvica držav že osnova za določitev skupin na testni regati, lahko že pričakujemo, da se bo Slovenija v kvalifikacijah pomerila z Dansko, Poljsko in Perujem. V drugi skupini se bodo v kvalifikacijah pomerile Španija, Švedska, Avstrija in Srbija. Po dve najboljši iz obeh skupin se bosta v nedeljo uvrstili v veliki finale, preostale pa v mali finale za končna mesta med pet in osem.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button