AktualnoŠport

Kranjec: Lepo je začeti sezono na stopničkah

Žan Kranjec je sezono svetovnega pokala alpskih smučarjev 2021/22 odprl z uvrstitvijo na zmagovalni oder. Slovenski as je uvodni veleslalom na ledeniku Rettenbach končal na tretjem mestu. “Občutki so super, lepo je začeti sezono na stopničkah,” je dejal Kranjec, ki bo 15. novembra dopolnil 29 let.

“V prvi vožnji sem v prvem delu imel kar nekaj rezerve, v drugi bi se tudi kaj našlo, a mislim, da sem dal več od sebe. Na koncu je tretje mesto super, razlike so majhne. Sem izjemno vesel in samozavesten, da bo šla sezona dobro naprej. To, da so ljudje na tribuni, mi veliko pomeni, sploh ko vidim mojo družino in prijatelje, ki pridejo navijat. Če naredim tak rezultat, je lepo videti, da se veselijo z mano,” je bil tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah zadovoljen s še osmo uvrstitvijo na oder za zmagovalce v svetovnem pokalu.

Od tretje zmage v svetovnem pokalu, lani je zmagal v Adelbodnu, leta 2018 v Saalbachu, ga je ločila zgolj desetinka sekunde.

“Seveda bi bil zelo vesel, če bi izboljšal svojo najboljšo uvrstitev v Söldnu. Verjamem, da sem tudi sposoben, imel sem dobro pripravljalno obdobje. V glavi sem bolj miren kot lansko sezono v tem času. Grem z večjim veseljem na tekmo. Kako bo pa na koncu, bomo videli v nedeljo,” je pred odhodom na Tirolsko napovedal najboljši slovenski veleslalomist. Z napovedjo se ni uštel, kar je potrdil z novimi stopničkami.

“Lani nisem napredoval, letos verjamem, da sem. Predvsem sem spet pridobil nazaj zaupanje vase in v opremo. V prvi vrsti v opremo. Našel sem dobre nastavitve, dobre smuči in tudi posledično lažje prenesem dobro smučanje na progo, tudi samozavest je potem na višji ravni,” je minuli ponedeljek povedal Kranjec.

Večjo samozavest mu daje nov model smuči, ki se od prejšnjih še najbolj ločijo po tem, da so daljše, s čimer je znova stopil v korak s konkurenco. “Smučka je bolj mirna in se mi zdi, da lažje povežem zavoje, tudi v višji hitrosti se mi zdi, da se lahko bolje znajdem. Tudi na agresivnem snegu, na katerem sem imel lani težave, se lahko bolje znajdem, ker je ‘dila’ bolj mirna, manj odrezava,” pravi Kranjec.

“Danes je bila za moške relativno lahka tekma, zato so bila zraven tudi kakšna taka imena, ki pozimi morda ne bodo. A vsakih stopničk moramo biti veseli. Smo pa že analizirali, kje smo danes morda izgubili zmago. To je bilo predvsem v prvi vožnji v zgornjem delu. Vesel sem za Žana, da je po tistih težkih časih, po lanski malo slabši sezoni, znova v boju z najboljšimi. Ta rezultat je zanj dober zaradi več stvari. Mogoče bo šel lažje v nadaljevanje sezone,” je po tekmi razmišljal Klemen Bergant, odgovorni trener v slovenski moški ekipi, zadolžen za tehnične discipline.

S 25. mestom je svoje prve söldenske točke na svojem tretjem startu na ledeniškem veleslalomu osvojil Štefan Hadalin: “Točke so, kar je bil osnovni cilj, a bil je zelo podpovprečen nastop glede na pripravljenost na treningih. Težko ocenim. Ne vem točno, kaj se je dogajalo med vožnjo. Mislim, da sem naredil kar nekaj napak, ni bilo tisto, kar znam. Naredili bomo analizo, da bo naslednjič bolje.”

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button