AktualnoŠport

Košarkarji Slovenije začenjajo kvalifikacije za SP proti Hrvaški

Slovenska moška košarkarska reprezentanca bo danes ob 20.45 v Zagrebu začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023. Njen cilj v naslednjih petnajstih mesecih je četrti nastop na SP, ki ga bodo gostile Indonezija, Malezija in Japonska.

 

 

Za to mora osvojiti eno od prvih treh mest v prvem delu v skupini, v kateri sta še Švedska in Finska, ter nato ob križanju z Izraelom, Nemčijo, Estonijo in Poljsko ponovno biti med tremi najboljšimi. Na SP bo iz Evrope nastopilo dvanajst reprezentanc.

Slovenija je po uvrstitvi v polfinale olimpijskih iger v Tokiu četrta reprezentanca na lestvici Mednarodne košarkarske zveze. Pred njo je iz Evrope le Španija. Hrvaška je 21. reprezentanca na svetu, Švedska, s katero se bo Slovenija srečala v nedeljo v Kopru, je 57., Finska pa 34.

Hrvaška reprezentanca, ki je poleti neuspešno naskakovala preboj v Tokio, tako kot slovenska pa je tudi sama izpustila svetovno prvenstvo leta 2019, v kvalifikacije vstopa s pomlajeno zasedbo. Selektor Veljko Mršić je vanjo uvrstil nekaj zelo obetavnih imen in njihova glavna aduta bosta prav gotovo želja po dokazovanju ter mladostniška neobremenjenost.

“Čaka nas ekipa, ki je pravzaprav prvič zbrana skupaj v tej zasedbi. Sestavlja jo veliko mladih igralcev, ki po večini igrajo na tem balkanskem prostoru. Sigurno bodo zelo motivirani. Pripravili se bomo predvsem na njihovo individualno kakovost. V teh dneh smo delali predvsem na naši taktiki. Veliko je stvari, ki smo jih vzeli iz letošnjega poletja in mislim, da smo dobro pripravljeni,” pravi Jaka Blažič.

“Ukvarjamo se predvsem sami s sabo in delamo na tem, da našo igro dvignemo do te mere, da bomo kar se da dobro uigrana. Igralci so zbrani iz različnih klubov, z različnimi idejami in upam, da nam je to uspelo. V ekipi imamo res dobro vzdušje. Igralci trdo in zelo zavzeto trenirajo in imam dober občutek. Vztrajati moramo na igri, ki si jo želimo. Biti moramo agresivni v obrambi in hkrati igrati hitro, ki nam ustreza ter tako prihajati do čim več lahkih košev,” dodaja selektor Aleksander Sekulić.

Iz olimpijske reprezentance bodo manjkali Luka Dončić, Vlatko Čančar, Mika Tobey, Zoran Dragić in Gregor Hrovat, barve Slovenije pa bodo zastopali Jaka Blažič, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Blaž Habot, Alen Hodžić, Jan Kosi, Luka Lapornik, Miha Lapornik, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Matic Rebec in Luka Rupnik.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button