Klinec tretja v sezoni, na zadnji tekmi v Lahtiju brez stopničk

Japonka Yuki Ito (238,8 točke) je zmagovalka zadnje, 26. tekme sezone svetovnega pokala smučarskih skakalk v finskem Lahtiju. Slovenke so na finalu ostale brez stopničk. Najboljša med njimi to zimo Ema Klinec (225,4), po prvi seriji četrta, je v finalu nazadovala na deseto mesto. Kljub temu pa je Klinec sezono končala na skupno tretjem mestu.

 

Na finalni tekmi najboljših 30 skakalk sezone je Nika Prevc (220,3 točke) v drugi seriji napredovala na 14. mesto, Nika Križnar (216,63) na 19., Maja Vtič (180) pa je zadnjo tekmo poolimpijske sezone končala na 28. mestu.

Na zmagovalnem odru sta poleg Ito, ki je prišla do druge zmage v sezoni, danes končali še Norvežanka Anna Odine Stroem (237,6) in vodilna po prvi seriji, trikratna svetovna prvakinja iz Planice, Nemka Katharina Althaus (236,9).

Skupna zmagovalka sezone, 34-letna Avstrijka Eva Pinkelnig (235,4), ki je prejšnji teden dokončno osvojila veliki kristalni globus, je bila danes četrta. V sezoni je slavila šest zmag.

Po Danieli Iraschko-Stolz (2014/15) in Mariti Kramer lani je Pinkelnig postala tretja Avstrijka s kristalno kroglo. “Res sem vesela. Poleti sem bila tako daleč od vrha, uvrstitve na stopničke so bile zame misija nemogoče. Zdaj jih je 18, zmagala sem šestkrat, to je popolnoma noro,” je v ciljni areni dejala izkušena avstrijska skakalka.

Skupno je bila druga v sezoni Althaus, ki je za Pinkelnig zaostala za 165 točk, tretja najboljša skakalka sezone pa je bila Klinec s 381 točkami zaostanka za skupno zmagovalko.

“Sezona 2022/23 je končana, zame je bila izredno uspešna,” je uvodoma po zadnji tekmi dejala Klinec.

“Čez celotno sezono sem bila zelo konstantna. Mogoče na začetku malce na slabši ravni na tekmah, a na treningih je bilo dobro in zelo sem vesela, da se je to pokazalo tudi rezultatsko. Vrhunec sezone zame je zagotovo medalja na domačem svetovnem prvenstvu, pa turneja raw air. Noro, svetovni rekord! In na koncu še tretje mesto v skupnem seštevku. Zelo lep temelj za naprej in se že veselim naslednje sezone,” je za Smučarsko zvezo Slovenije dodala najboljša slovenska skakalka.

Od Slovenk je med najboljšo deseterico v sezoni končala le še nekdanja skupna zmagovalka Križnar, ki je bila to zimo deveta.

“Tako, kot se je razvila zadnja tekma, takšna je bila moja celotna sezona. Malo nihanj, en dober, en slab skok. A še vseeno moram biti zadovoljna. Zgodi se, da nimaš ravno konstantnih skokov, da gre sezona tudi kdaj na dol, a s tega se je treba samo pobrati in iti naprej,” je menila Križnar.

Kot je dodala, je ponosna na reprezentančno kolegico Klinec: “Zelo sem ponosna na Emo, zadržala je tretje mesto, zdržala je pritisk, ostala je konstantna in to me najbolj veseli. Ekipa je zdržala do konca, to je bila naporna sezona na več tekmah, z dvignjeno glavo moramo iti naprej.”

Avstrijke so bile najboljše tudi v pokalu narodov, zbrale so 4154 točk. Druge so bile Nemke (3904), tretje pa Norvežanke (3720). Slovenke, katerih cilj pred sezono je bil ubraniti lansko skupno zmago, so po hudi poškodbi dvakratne olimpijske prvakinje Urše Bogataj in zdravstvenih težavah Križnar pristale šele na četrtem mestu. Za zmagovalkami so zaostale za 970 točk.

“Na Finskem se je zbralo 30 najboljših tekmovalk. Kljub temu, da smo bili v Lahtiju, kjer tekmovanje velikokrat kroji veter, je bilo danes vreme kar stabilno. Vseeno na koncu lahko rečem, da so tudi razmere naredile te rezultate, saj je začelo deževati. Emo smo imeli na zelo dobrem izhodišču, a je žal imela res težke razmere,” pa je tekmo ocenil selektor Zoran Zupančič.

Sezono je za skakalke poleg obeh turnej, silvestrske in norveške, ter svetovnega prvenstva v Planici zaznamovala tudi prva tekma skakalk na letalnici. V Vikersundu je zmagala Klinec, ki je z 226 metri dosegla tudi svetovni rekord za ženske.

Source
STA
Back to top button