Šport

Katja Fain peta na 400 m prosto

Plavalka Katja Fain je na evropskem prvenstvu v Rimu na 400 m prosto osvojila peto mesto in še drugič nastopila v finalu najboljše osmerice na stari celini. S 4:08,70 je še enkrat izboljšala osebni rekord, za odličjem pa je zaostala za natančno sedem desetink sekunde.

 

Skozi vso tekmo je vodila Nemka Isabel Marie Gose in s 4:04,13 osvojila zlato kolajno. Za napeto končnico je poskrbela Italijanka Simona Quadarella, ki je v končnici močno napadala, vseeno pa v cilju zaostala za 64 stotink sekunde. Bron je osvojila Madžarka Ajna Kesely s 4:08,00.

Tekma je potrdila, da sta Gosejeva in Quadarella razred zase. Za bron pa so se spopadle Keselyjeva, druga Madžarka, 17-letna Bettina Fabian, in Fainova. Jasno je bilo, da bo borba za kolajno izredno zanimiva, saj Keselyjeva sicer izstopa z osebnim rekordom, a v Rimu ni v povsem vrhunski formi, mlada Fabianova je potrdila izjemen talent z dobro drugo polovico tekme, pa tudi Fainova je v zadnjih 100 metrih poskušala vse, a ostala brez tako želene uvrstitve na zmagovalni oder.

“Glavni cilj je bil, da izboljšam šesto mesto s prejšnjega EP. To mi je uspelo dvakrat. Bi si pa želela malenkost boljše dosežke. Plavala sem osebni rekord, ampak to ni rezultat, za katerega sem trenirala, zato so občutki mešani,” je bila po tekmi le delno zadovoljna slovenska plavalka, ki jo v soboto čaka še premierni nastop v daljinskem plavanju. Nastopila bo na petkilometrski razdalji.

“Bil je dober boj za tretje mesto. Katja ima še veliko rezerv, ki jih danes, žal, ni pokazala. Odlični rezultati in dve peti mesti na tem evropskem nama dajeta zagon za naprej. Ni še konec, čaka naju še nastop na 5 km,” pa je dodala njena mama in trenerka Metka Sparavec Malenko.

Že pred tem je bila Fainova v italijanski prestolnici peta na 200 m prosto.

Prireditelji so zadnji dan razdelili kar devet kompletov medalj. Začelo se je izjemno napeto z moško tekmo na 50 m prosto, kjer je Britanec Benjamin Proud za vsega dve stotinki sekunde ugnal Italijana Leonarda Deplana. Svetovni rekorder Italijan Thomas Ceccon je na 100 m hrbtno Grka Apostolosa Hristuja ugnal zgolj za tri stotinke sekunde.

Madžar Hubert Kos, mladinski svetovni rekorder, se je veselil zmage na 200 m mešano in napovedal, da Madžarska po Laszlu Csehu na tej razdalji dobiva novega zvezdnika. Podobno velja za Nemca Lukasa Märtensa, ki je slavil na 400 m prosto in stopa po sledeh rojaka in svetovnega rekorderja Paula Biedermanna.

V ženski konkurenci je Litovka Ruta Meilutite presenetila prvo favoritinjo, italijansko svetovno rekorderko Benedetto Pilato, in jo ugnala za 12 stotink. Na 200 m delfin je konkurenco ugnala vsega 16-letna Lana Pudar iz BiH.

V mešanih štafetah so se veselili Švedinje in Italijani, malo presenečenje pa je bilo tretje mesto Avstrijcev.

Po krajšem premoru se bodo plavalci zdaj začeli pripravljati na svetovno prvenstvo v 25-metrskih bazenih, ki bo sredi decembra v avstralskem Melbournu.

Source
STA
Back to top button