AktualnoŠport

Janja Garnbret v polfinalu edina z osvojenim vrhom smeri

Olimpijska prvakinja Janja Garnbret je poskrbela za najboljši dosežek današnjega polfinala druge tekme svetovnega pokala v težavnosti v Villarsu v Švici. Slovenska športna plezalka je v petkovih kvalifikacijah osvojila en vrh smeri od dveh, zato pa se je oddolžila v današnjem polfinalu in kot edina osvojila vrh smeri.

 

 

Janja Garnbret, ki je težavnostno sezono odprla šampionsko, s prepričljivo zmago v Innsbrucku, je v polfinalu Villarsa znova pokazala, da je v boju za zmago ne gre odpisati. V kvalifikacijah je bila četrta.

Garnbretova bo edina slovenska finalistka v Villarsu. Od osmih slovenskih finalistov si je le 23-letna tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu zagotovila nastop v finalu najboljše osmerice, ki se bo začel ob 20. uri.

Slovencem v boju za finale tokrat ni pomagala Fortuna. Svetovni podprvak Luka Potočar, ki je v Innsbrucku osvojil četrto mesto, je tokrat ostal pod mejo finala na 11. mestu. Z Domnom Škoficem, drugim slovenskim polfinalistom med moškimi, sta padla na višini 29+.

Od finala ju je ločil le en gib. Francoz Mejdi Schalck je kot osmi napredoval z višino 30+. Najboljši v moškem polfinalu Američan Jesse Grupper je vpisal višino 36.

V ženski konkurenci je Garnbretova najvišje možno postavila letvico, kateri tekmice niso mogle dohajati. Chaehyun Seo iz Južne Koreje je bila druga z višino 35+, zmagovalka kvalifikacij Američanka Brooke Raboutou je kot tretja pristala pri višini 35.

Štiri tekmovalke so v polfinalu padle na višini 29+, na kateri sta se delili zadnji finalni vstopnici. O finalu je odločal dosežek kvalifikacij. Američanka Natalia Grossman in Francozinja Manon Hilly bosta nastopili v finalu, Slovenka Mia Krampl in Japonka Mei Kotake sta ob isti višini na devetem oziroma desetem mestu ostali brez finala.

Brez finala so ostale tudi Sara Čopar (27+), ki je bila 12., s sedmim mestom finalistka Innsbrucka Vita Lukan (21+) na 17., Lučka Rakovec (19) na 18. in Tjaša Slemenšek (6) na 25. mestu.

Trije Slovenci so tekmovanje končali v kvalifikacijah, Martin Bergant na 29., Lana Skušek na 37. in Milan Preskar na 41. mestu.

Source
STA
Back to top button