Šport

Janja Garnbret najboljša v kvalifikacijah

Slovenci so bili uspešni v kvalifikacijah balvanov prve tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v Meiringenu v Švici. V polfinalu bo nastopilo deset Slovencev, šest v ženski in štirje v moški konkurenci. Za najboljši dosežek kvalifikacij je pričakovano poskrbela Janja Garnbret, ki je edina pet balvanskih vrhov osvojila v prvem poskusu.

 

Slovenska tekmovalka je pred dvema letoma z zmago v Meiringenu začela zmagoviti niz, ki se je končal z osvojenim balvanskim seštevkom, istega leta je na Japonskem osvojila tudi tri naslove svetovne prvakinje v težavnosti, balvanih in kombinaciji. Lansko tekmovanje v Švici so morali odpovedati zaradi pandemije novega koronavirusa. Odpadle so tudi ostale tekme, izpeljali so zgolj tekmo svetovnega pokala v težavnosti avgusta lani v Brianconu. Po 238 dneh pa se svetovni pokal znova nadaljuje v Švici.

V polfinalu bo Garnbretova imela močno slovensko podporo. Mia Krampl in Lučka Rakovec sta si razdelili deveto mesto kvalifikacij. Mesto v polfinalu, v katerem se bo merilo 20 najboljših, so si zagotovile tudi Vita Lukan in Lucija Tarkuš, ki sta osvojili 15. mesto, ter Katja Debevec, ki je polfinalno vstopnico ujela z 19. mestom.

V moški konkurenci so si polfinalni nastop zagotovili Domen Škofic s tretjim, Jernej Kruder s petim, Zan Lovenjak Sudar s 13. in Gregor Vezonik z 19. dosežkom kvalifikacij.

Najboljših šest v vsaki od konkurenc se bo nato drevi pomerilo še v finalu.

Garnbretovo in Kramplovo tekma sezone čaka avgusta na Japonskem, ko bosta nastopili na za športno plezanje premiernih olimpijskih igrah.

Source
STA
Back to top button