AktualnoŠport

Janja Garnbret in Mia Krampl v finalu težavnosti na EP v Münchnu

Janja Garnbret in Mia Krampl bosta predstavnici Slovenije v finalu težavnosti na evropskem prvenstvu v športnem plezanju. Garnbretova bo svojo prvo zlato kolajno v posamični disciplini na prvenstvih stare celine napadala z najboljšim dosežkom polfinala, Kramplova se bo v lov na svoje prvo odličje na EP podala s tretjim dosežkom polfinala.

 

V polfinalu se je merilo 25 tekmovalk, Italijanka Laura Rogora je zaradi poškodbe roke odpovedala nastop. Najboljši Slovenki, ki sta poskrbeli za prvo in drugo mesto v četrtkovih kvalifikacijah težavnosti, sta šli zadnji v steno.

Kramplova je dosegla višino 34+, zaostala je zgolj za Francozinjo Manon Hilly, ki je dosegla višino 35. Navijači na Kraljevem trgu v bavarski prestolnici so čakali le še nastop super zvezdnice Garnbretove, ki je znova navdušila.

Triindvajsetletnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je konkurenci odčitala manjšo lekcijo, z lahkoto je premagala dosežke tekmic ter se, z že osvojeno vstopnico v finale, podala še v prestižni boj za sam vrh smeri. Ta je ostal neosvojen, olimpijska prvakinja je smer končala tik pod vrhom na višini 45 ter bo moči prihranila za finale in boj za zlato.

“Sredi smeri mi je odneslo noge, kar se mi ne bi smelo zgoditi, se mi pa zdi, da nisem ‘paničarila’ v smeri, na koncu sem padla ‘navita’. Sem zadovoljna, kar sem pokazala s svojim plezanjem, tudi če ni bil vrh,” je po polfinalu povedala Garnbretova.

O navijaški spodbudi pa je dejala: “Fenomenalno je bilo, res noro, v finalu pa bo še boljše.” Njena napoved za finale: “Upam, da bo smer težka, kakršna je bila v polfinalu, in nato samo, da uživam, plezam, kot znam in kot vedno rečem, in to je to.”

Pred finalom jo čaka rutina s čim manj stresa: “Prvo grem do naših trenerja Romana (Krajnika, op. STA), staršev, da se vidimo, nato grem hitro nekaj pojesti, ker se bo finale potem hitro začelo, nato se v hotel malo spočiti in potem že akcija naprej.”

Za drugo slovensko finalistko Mio Krampl je noč brez pravega spanca. “Podzavestna živčnost, pa še koleno me je bolelo, ker sem si ga poležala in mi ni bil noben položaj pri spanju všeč. Res ponoči nisem nič spala, sem pa dala to ven iz glave, ker to ne sme vplivati na moj nastop. Na ogrevalni steni sem se počutila v redu, za mano sta dva naporna tekmovalna dneva, ni bilo najlažje iti na steno in se zbuditi, ampak sem se malo brcnila in v smer sem šla s ta pravo glavo in se je videlo, da sem dobro odplezala,” je dejala Kramplova.

Golničanka, ki želi nastopiti tudi v novi olimpijski kombinaciji balvani-težavnost, se v petek z 21. mestom ni uvrstila v polfinale balvanov. “To je za mano, danes je nov dan, vem, da sem za težavnost bolje pripravljena od balvanov, ker sem več trenirala.”

V današnji polfinale težavnosti se je uvrstilo vseh pet Slovenk. Vita Lukan, ki se je spogledovala s finalom, je tokrat ostala brez njega in najboljše osmerice na 12. mestu (24), 17-letna Sara Čopar je na svojem prvem velikem članskem prvenstvu vpisala 15. mesto (19+), Lučka Rakovec je slovenske nastope zaokrožila na 22. mestu (18).

Source
STA
Back to top button