Šport

Janja Garnbret brezhibna v kvalifikacijah

Janja Garnbret je po 238 dneh premora z odliko nastopila v kvalifikacijah prve tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini balvani v letu 2021 v Meiringenu v Švici. Garnbretova je osvojila vrhove vseh petih balvanov, vsakega v prvem poskusu.

Garnbretova je bila najuspešnejša posameznica v prvem krogu tekmovanja v balvanskem plezanju. Edina je vseh pet balvanov preplezala do vrha v prvem poskusu.

Slovenska tekmovalka je pred dvema letoma z zmago v Meiringenu začela zmagoviti niz, ki se je končal z osvojenim balvanskim seštevkom, istega leta je na Japonskem osvojila tudi tri naslove svetovne prvakinje v težavnosti, balvanih in kombinaciji.

Garnbretova si prvo mesto kvalifikacij deli z japonsko predstavnico Akiyo Noguchi.

Le malenkost slabša je bila Mia Krampl, ki je preplezala vseh pet kvalifikacijskih balvanov do vrha, za kar pa je potrebovala nekoliko več poskusov. V zgoščeni konkurenci pa je to pomenilo deveti dosežek.

Deveto mesto so pripisali tudi Lučki Rakovec, ki je imela na svojem računu sicer en osvojeni vrh manj.

Mesto v sobotnem polfinalu, v katerem se bo merilo 20 najboljših, so si zagotovile tudi Vita Lukan in Lucija Tarkuš, ki sta osvojili 15. mesto, ter Katja Debevec, ki je polfinalno vstopnico ujela z 19. mestom.

Brez polfinala je ostala Julija Kruder, ki je tekmovanje končala na 35. mestu.

Vsega skupaj bo Slovenija imela v soboto šest polfinalistk in štiri polfinaliste. V finalu se meri po šest najboljših v vsaki od konkurenc.

V moški konkurenci so si polfinalni nastop zagotovili Domen Škofic s tretjim, Jernej Kruder s petim, Zan Lovenjak Sudar s 13. in Gregor Vezonik z 19. dosežkom kvalifikacij.

Garnbretovo in Kramplovo tekma sezone čaka avgusta na Japonskem, ko bosta nastopili na za športno plezanje premiernih olimpijskih igrah.

Lani so tekmo v Meiringenu odpovedali zaradi pandemije novega koronavirusa, skupaj pa izpeljali zgolj eno tekmo svetovnega pokala, in sicer v težavnosti, 21. in 22. avgusta v Brianconu, na kateri sta za slovenske stopničke poskrbela Garnbretova in Škofic. Oba sta tekmovanje končala na drugem mestu.

Source
STA
Back to top button