AktualnoŠport

Hrobat in Čater do najboljših smukaških dosežkov na Streifu

Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je zmagovalec smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kitzbühelu. Oba Slovenca sta končala v top 30. Miha Hrobat na 20., Martin Čater pa na 22. mestu. Gre za njuna najboljša smukaška dosežka na sloviti progi Streif.

 

 

Na skrajšani progi z rezervnega starta nad Mišnico je z zaostankom 42 stotink sekunde tako kot lani drugo mesto osvojil 41-letni francoski veteran Johan Clarey. To so njegove že devete stopničke, a je znova ostal brez prve zmage v karieri.

Na tretjem mestu še eno francosko presenečenje, s številko 43 je izjemen podvig uspel Blaiseu Giezendannerju (+0,63), ki je na svojem 99 startu v svetovnem pokalu prišel do prvih stopničk.

Kilde je postal komaj četrti Norvežan z zmago na smukih v Kitzbühelu, po Kjetilu Jansrudu (2015), Lasseju Kjusu (1999, 2004) in Atleju Skaardalu (1990).

Vpisal je šesto smukaško zmago v svetovnem pokalu, ostalih šest ima v superveleslalomih. To je še šesta zmaga za 29-letnega Norvežana v tej zimi. S tretjo smukaško zmago je prevzel tudi vodstvo v smukaškem seštevku zime.

Rdečo majico vodilnega smukača je po povsem ponesrečenem prvem od dveh smukov s Petelinjega grebena moral sleči Italijan Dominik Paris, ki je tekmo končal na 27. mestu. Paris je celo zdrsnil na peto mesto smukaškega seštevka.

Švicar Marco Odermatt, ki je smuk v Kitzbühelu prvič končal na petem mestu, je s 1120 točkami obdržal mesto vodilnega v seštevku zime. Kilde na drugem mestu zaostaja 335 točk.

Oba slovenska predstavnika na današnji tekmi sta se uvrstila v najboljšo trideseterico. Oba sta postavila najboljša smukaška izida na smukih v Kitzbühelu.

Čater, ki je nastopil s startno številko osem, je bil pred tem dvakrat 26. Hrobat, ki je nastopil s številko 46, je za natanko desetinko prehitel Čatra ter vpisal svojo drugo najboljšo uvrstitev na smukih za svetovni pokal nasploh. Na smuku v Bormiu je bil pred tem 18. V Kitzbühelu je bil pred dvema letoma 19. na superveleslalomu.

“Rekel bi, da mi je uspela ena solidna vožnja. Super zgornji del, in tudi na ‘cesti’ so smuči dobro tekle. Potem morda manjše napake in ena malo večja po skoku Hausberg. Malce me je presenetila dolžina, tako da nisem mogel narediti smeri, ki sem si jo zamislil. Vseeno en dober rezultat in komaj čakam nedeljo, da se lahko še enkrat vržem dol,” je dejal Hrobat.

“Danes sem osvojil nekaj točk in moram biti zadovoljen s tem rezultatom. V preteklih letih sem imel tukaj nekaj težav, predvsem mentalno, ker gre za enega najtežjih smukov. Danes tega ni bilo več, res sem uspel in si želel napadati. Hotel sem smučati čim hitreje, so pa bili odseki, ki jih je treba za nedeljo popraviti. V nedeljo je še ena priložnost, bomo analizirali današnjo vožnjo in poskusili to v nedeljo popraviti in upam na še boljši rezultat,” pa je nastop ocenil Čater.

Zadovoljen je bil tudi trener slovenskih smukačev Gregor Koštomaj: “Sem zelo zadovoljen, sploh v primerjavi s prejšnjimi leti, kjer smo se na smukih tukaj zelo lovili.”

Boštjan Kline zaradi želodčnih težav ni nastopil. Za zdaj še ni jasno, ali bo nastopil v nedeljo. Po spremembi programa bo slalom namesto v nedeljo v soboto.

Nagradni sklad tekmovanja za 82. pokal Hahnenkamm letos znaša rekordnih okroglih milijon evrov, zmagovalec smuka bo prejel 100.000 evrov, na obeh smukih pa bo denarno nagrado v višini 1000 evrov prejel tudi uvrščeni na 45. mesto. Tudi zmagovalec sobotnega slaloma bo prejel nagrado 100.000 evrov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button