AktualnoŠport

Ferrari se vrača med elito Le Mansa

Dirkaški oddelek Ferrarija je v sredo zvečer sporočil, da se vrača med elito svetovnega prvenstva vzdržljivostne serije dirkanja in da bo leta 2023 na startu preizkušnje 24 ur Le Mansa z novim hibridnim dirkalnikom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ferrari na najvišji ravni ni nastopil vse od leta 1973.

Leta 2023 bo na startu ene najbolj prestižnih dirk tako po pol stoletja znova tudi Ferrarijev dirkalnik. Iz vrst poskočnega konjička iz Maranella so v izjavi za javnost zapisali, da bodo kmalu razkrili tako dirkalnik kot zasedbo, ki se bo svetovnemu prvenstvu priključila po sezoni 2022.

Ferrari je sicer devetkrat zmagal med elito na prestižni dirki 24 ur Le Mansa, v zadnjih desetletjih pa je tam dirkal v nižjih razredih GT. Zadnja zmaga rdečih sega v leto 1965. Leta 2023 bodo po podatkih AFP na Le Mansu v elitni kategoriji nastopili tudi Peugeot, Audi, Porsche in Toyota.

“Z novim programom hiperdirkalnika Le Mans Ferrari znova potrjuje zavzetost športnim ciljem in izkazuje odločnost, da znova postane protagonist v eni največjih svetovnih avtomobilističnih serij,” je ob tem dejal predsednik Ferrarija John Elkann.

Ferrarijevo premeščanje sredstev v druge dirkaške serije sovpada z željo formule ena po krčenju stroškov, ki bodo v prihodnjih sezonah omejeni. Letos ne bodo smeli presegati 120 milijonov evrov. Rdeči iz Maranella so se zaradi tega spogledovali tudi z vstopom v serijo Indycar, a se nato odločili za vzdržljivostno SP.

S tem jim v prihodnosti ne bo treba odpuščati delavcev ob manjšem obsegu dela v F1. Mercedes, ki se spopada s podobnimi težavami, vse več denarja vlaga v Formulo E ter v partnerstva z Ineosom v jadranju in kolesarstvu. Obenem so učvrstili tudi partnerstvo z moštvom Williams v F1, še poroča AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button