AktualnoŠport

Drevi polfinalna obračuna EP do 21 let

Najboljše štiri mlade reprezentance evropskega prvenstva do 21 let v Sloveniji in na Madžarskem danes čakata polfinalna obračuna. V Mariboru se bosta v Ljudskem vrtu ob 18. uri pomerili izbrani vrsti Španije in Portugalske, tri ure kasneje pa v Szekesfehervarju na Madžarskem še Nizozemska in Nemčija.

Edina od četverice reprezentanc, ki še ni osvojila EP do 21 let (tekmovanje prirejajo od leta 1978), je Portugalska. Slednja je bila v skupinskem delu v Kopru in Ljubljani zelo prepričljiva, v četrtfinalu v ponedeljek pa je šele po podaljšku napredovala med štiri najboljše. Italijane je na koncu premagala s 5:3.

Za preboj v finale se bodo Portugalci pomerili s petkratnimi zmagovalci tega tekmovanja in branilci naslova Španci. Tudi ti so za napredovanje v polfinale potrebovali dodatnih 30 minut, v katerih so strli Hrvate. Oba gola je dosegel rezervist Javier Puado, odločilnega v 110. minuti tekme.

V četrtfinalu je bila Nizozemska edina ekipa, ki je napredovala po 90 minutah. V izdihljajih tekme so oranje po drugem zadetku Myrona Boada pripravile popoln preobrat v drugem polčasu in slavile z 2:1, potem ko je Francija vodila po prvih 45 minutah.

V polfinalu bodo Nizozemci izzvali Nemce, ki so po enajstmetrovkah ugnali Dance. Ti so v rednem delu povedli, Nemci so tik pred iztekom 90 minut izenačili, v podaljšku pa nato povedli. Danci so izenačili prav po strelu z bele točke, dvoboj pa je odločilo izvajanje najstrožjih kazni, pri čemer je po sedmih serijah s 6:5 slavila Nemčija.

Španci na prvenstvu lovijo rekordni šesti naslov na EP do 21 let (1986, 1998, 2011, 2013, 2019), medtem ko se lahko s po dvema nazivoma najboljšega mladega kolektiva stare celine pohvalita Nizozemska (2006, 2007) in Nemčija (2009, 2017). Portugalci so dvakrat izgubili v finalu (1994, 2015).

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button