Šport

Dolina Soče odeta v rožnato pred prihodom Gira

Kolesarska dirka po Italiji bo v petek v 19. etapi še drugo leto zapovrstjo za nekaj kilometrov zavila na slovensko stran državne meje. Tam bo podobno kot v preteklem letu rožnata karavana doživela bučen sprejem, na dobrih 37 km dolg dogodek pa so se v dolini reke Soče občine Bovec, Kobarid in Tolmin temeljito pripravljale več mesecev.

 

 

Tekmovalno letošnja, sicer že 105. izdaja italijanske pentlje iz slovenskega vidika ne predstavlja velikega razburjenja. Največja zvezdnika Tadej Pogačar in Primož Rogliča sta misli usmerila na dirko po Franciji, že po drugi etapi Gira pa je moral zaradi zloma zapestja odstopiti Jan Tratnik, ki se je zelo veselil nastopa v 19. etapi.

Tako edini preostali Slovenec na dirki ostaja Domen Novak, ki opravlja vlogo pomočnika za svoja španska kapetana, Mikela Lando in Pella Bilbaa.

V kolikor bi 26-letni član ekipe Bahrain-Victorious za petkovo etapo, ki bo slabih 40 km potekala po njegovi domovini, dobil proste roke, bi lahko še dodatno popestril že tako bogato slovensko dogajanje, ki se obeta v tudi tekmovalno zelo pomembni etapi. “Vedno je lepo dirkati po domačih cestah, čeprav to niso ravno moje ceste. Upam le, da bo veliko gledalcev, da bo enako vzdušje kot lani,” je za Večer dejal Novak.

V dolini Soče so sicer pripravili ogromno spremljevalnega dogajanja v etapi, ki se bo začela ob Jadranskem morju v Marano Lagunareju in končala nad Čedadom pri svetišču Stara gora (Santuario di Castelmonte) po skupno 177 km in kar 3230 premaganih višinskih metrih.

Ključ do uspeha vzpon na Kolovrat

Karavana kolesarjev na Giru bo slovensko mejo prečkala po 101,1 km etape, Slovenijo pa zapustila natanko 37,6 km kasneje po spustu s Kolovrata. Prav vzpon na Kolovrat velja za enega najtežjih na letošnjem Giru. Na 10,3 km dolgem klancu bodo morali kolesarji premagati kar 950 višinskih metrov (povprečni naklon 9,2 %).

V Slovenijo bodo sicer kolesarji vstopili nekoliko prej na mejnem prehodu Učja. Nato sledi spust do Žage in pot do Kobarida, kjer se bo pri Idrskem začel vzpon prek Liveka in Livških Raven na Kolovrat.

Organizatorji dogodka, torej občine Bovec, Kobarid in Tolmin s skupnim zavodom Dolina Soče, ob cestah trase pričakujejo ogromno množico ljudi, podobno kot lani pri Cerovem, ko je karavana Gira prečkala morje slovenskih navijačev. Teh je bilo po ocenah lanskih organizatorjev kljub določenim omejitvam zaradi novega koronavirusa okoli 50.000.

Zaradi narave trase jih je letos pričakovati nekaj manj, vseeno pa se bo številka gibala nekje okoli 30.000. Organizator dogodka je sporočil, da bodo med 9. in 18. uro ceste do najbolj zanimivega prizorišča na Liveku za avtomobile zaprte.

Gre za odseke Idrsko – Livek – mejni prehod za Polavo, Livek – Livške Ravne – Solarij ter Volče – Solarij. Med 13. in 17. uro bo zaprta državna cesta Učja – Žaga – Kobarid, po posebnem razporedu pa bodo zaprte še številne ceste v Kobaridu in drugod. Več informacij je moč najti na spletni strani Doline Soče pod zavihkom Giro.

Tri navijaške površine s koncerti, navijaškimi artikli …

V petek bo organiziran tudi avtobusni prevoz iz Kobarida in Bovca, vozovnice pa so na voljo prek povezave na spletni strani do zapolnjenih kapacitet. Pred mesecem dni so na tiskovni konferenci organizatorji sporočili, da bodo za obiskovalce pripravili posebne lokacije z dovolj parkirnimi prostori za avte in avtodome, je takrat za MMC dejal Vilijam Kvalić, direktor Zavoda za turizem Doline Soče.

Trasa slovenskega dela Gira je sicer že okrašena v rožnate barve, na voljo pa bodo tri večje navijaške cone, kjer si bo moč ogledati etapo prek velikih ekranov in uživati v bogatem spremljevalnem programu, in sicer Kobarid, Livek in Žaga. Na njih bo potekalo precej koncertov, tudi s Tanjo Žagar (Žaga), Zvito Feltno (Kobarid) in Zmelkoow (Livek), v Tolminu pa bo potekala zabava z DJ-jem.

Na Liveku bo kolesarje pozdravilo veliko rožnato kolo ob številnih zastavicah, ki bodo plapolale ob cesti na drogovih in pročeljih hiš. Za dodatno obarvanost navijačev bodo skrbele tudi majice in turistični artikli v informacijskih centrih v Kobaridu in Tolminu.

V teh dneh sicer že potekajo številni vodeni ugledi muzejev, med drugim tudi Kobariškega (do 29. maja) ter vodene kolesarske ture v Tolminu in okolici.

Kolesarski navdušenci imajo že od 1. aprila pa vse do 30. junija tudi možnost, da se preizkusijo na vzponu na Kolovrat in nato čas prek Strava Izziva Soča in Giro primerjajo z najboljšimi. Po koncu akcije bodo izžrebali tudi nekaj srečnežev v nagradni igri, trije najhitrejši pa bodo dobili tudi praktične nagrade.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button