AktualnoŠport

Četverica Slovencev v boj s 3414 km raznolikih francoskih cest

Na kolesarski dirki po Franciji bodo letos pedala pogajali štirje Slovenci. Najbolj na očeh javnosti bosta na 3414,4 km dolgi trasi lanski zmagovalec Tadej Pogačar in njegov prvi izzivalec Primož Roglič. Na startu bosta še Matej Mohorič in Luka Mezgec, ki bosta čakala na svoje priložnosti na zelo raznovrstnih francoskih cestah.

Po kategorizaciji se bo od 26. junija do 18. julija zvrstilo osem ravninskih, šest gorskih ter pet razgibanih etap ob dveh ravninskih kronometrih v peti (27,2 km) in predzadnji etapi (30,8 km). Torej povsem drugačna kot tisti lanski na La Planche des Belles Filles, kjer je Pogačar “pet pred dvanajsto” prehitel Rogliča in slavil skupno zmago.

Kronometra pomembna, a ne ključna

“Letos sta na Touru dva precej dolga kronometra, oba sta dolga približno 30 kilometrov. Lani sem bil na koncu malce omejen, na Dauphineju sem padel, do Toura nisem mogel nič trenirati kronometra. Letos vse poteka po načrtu,” je za podkast Številke na spletnem portalu MMC RTV Slovenija dejal Roglič.

Letos je startal na dveh kratkih kronometrih, na Pariz – Nici je osvojil tretje mesto, na dirki po Baskiji pa je bil korak pred konkurenco. Njegov največji tekmec v boju za skupno zmago na Touru Pogačar je v močni konkurenci na dirki po ZAE osvojil četrto mesto, prav tako četrti je bil na dirki Tirreno-Adriatico, v Baskiji pa je za Rogličem zaostal 28 sekund po slabih 14 km.

Zadnji preizkus s tem kolesom je zanj prišel na DP, kjer se je uštel ob prehitrem začetku. Napačne ocene si v dveh kronometrih na Touru ne bo smel privoščiti.

“Preplaha ni, je pa zelo dobra šola za Tour. Dobro se počutim na kolesu za kronometer, tako da nisem v skrbeh. Državno prvenstvo je bila dobra naložba za Tour in bolj ravninska, ampak še vedno kar razgibana kronometra,” je razlagal 22-letnik s Klanca pri Komendi.

Poleg boja s štoparico bo čas moč pridobiti tudi v gorskih in razgibanih etapah. Začenši s prvima dvema etapama v Bretanji. Sloviti bretanski zid, kamor se bodo kolesarji povzpeli v drugi etapi, je v zadnjih desetih letih trikrat gostil zaključek etape, leta 2011 pa je Cadel Evans etapno zmago oplemenitil tudi s kasnejšo skupno. Hitro bo jasno, kdo je v Francijo prišel dobro pripravljen in kdo formo tempira za zadnji, pirenejski teden Toura.

Mohorič v lov na etapne zmage, Mezgec pomočnik

Sedmo, z 249,1 km tudi najdaljšo etapo si je posebej podčrtal Mohorič. Kratki vzponi z veliko spuščanja v zadnji četrtini trase so pisani na kožo 26-letniku iz Podblice. Mohorič bo na Touru poziral s posebno majico v čast naslovu državnega prvaka na cestni dirki.

Na Giru je bil v zelo dobri formi, načrte pa mu je prekrižal padec, po katerem je s pretresom možganov pristal v bolnišnici. Hitro si je opomogel, na Touru pa bo po dobrih predstavah v zadnjih tednih lovil etapne zmage.

“Pričakovanja so visoka. Nasploh so cilj ekipe etapne zmage. Imamo raznoliko ekipo. Sonny Colbrelli bo tam kot italijanski državni prvak, prva etapa mu je pisana na kožo, zato bo ciljal na rumeno majico. Vse bomo naredili, da ga podpremo, potem pa tudi ostale čakajo lepe priložnosti,” je poudaril Mohorič.

Hribolazci bodo pred prvim prostim dnem na svoj račun prišli v osmi in deveti etapi. Najprej se bodo po vzponu na Colombier (7,5 km/8,5 odstotka) spustili v Le Grand-Bornand, v deveti pa sledi gorski cilj v Tignesu (21 km/5,6 odstotka).

Prestižna bo predvsem 11. etapa z dvojnim vzponom na sloviti Mont Ventoux. Sprva z “lažje”, 22 km dolge smeri, nato pa še s težje po platoju Chalet Reynard (15,7 km/8,8 odstotka). Cilj ne bo na vrhu, temveč po spustu v Malaucene, saj obnovitvena dela ne omogočajo zaključka etape na vrhu “plešastega” velikana.

Nato bodo nekaj etap v ospredju ubežniki in sprinterji. Ob zahtevnejši trasi v 14. etapi bi lahko priložnost dočakal tudi Mezgec. Vseeno 32-letni Kranjčan na Tour odhaja kot glavni pomočnik Avstralcu Michaelu Matthewsu, forma pa je kljub prebolelem covidu-19 dobra.

“Noge so zelo dobre. Neznanka je bila počutje po tako dolgem trenažnem procesu ter enemu mesecu na višini. Zaenkrat je vse dobro. Ekipa je raznolika. Nimamo čistega vodje za generalno razvrstitev. Gremo bolj na etape, sam pa bom glavni pomočnik Matthewsu. Komaj čakam, da spet začutim sprinterski utrip,” je po DP razlagal lani dvakrat drugi v etapah na Touru.

Pireneji res zgolj za odgovor na vprašanje Roglič ali Pogačar?

V 15. etapi bo francoska pentlja zavila v Andoro, kjer bo gorska etapa z najvišjo točko dirke (2408 m) in ciljem v prestolnici. Nova priložnost za ubežnike bi utegnila biti 16. etapa po prostem dnevu, medtem ko bodo favoriti varčevali moči za gorski cilj na Col du Portet (16 km/8,7 odstotka). V zadnjih 60 km 17. etape bodo morali premagati kar 3000 višinskih metrov.

Pravega premora favoriti ne bodo imeli, saj jih že v 18. etapi čaka vzpon na Tourmalet (17,1 km/7,3 odstotka) in zaključek na Luz Ardiden (13,3 km/7,4 odstotka). Zadnja možnost za spremembe na vrhu skupnega seštevka bo po ravninski 19. etapi še drugi kronometer. Sledi le še zaključek po Parizu ter kronanje najboljših na Elizejskih poljanah.

Čeprav javnost napoveduje tako imenovani “Rog & Pog šov”, oba Slovenca opozarjata na vetrovne pasti v prvem tednu ter na številne nevarne kolesarje. Slovenska javnost pa ne bi imela prav nič proti, če bi se v Parizu ponovil lanski scenarij, kdorkoli bi že stal na vrhu zmagovalnega odra.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button