Šport

Čeferin “zarotnikom” ponudil možnost obrata, Infantino podprl Uefo

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je na današnjem kongresu krovne evropske nogometne organizacije v Montreuxu vodstvom klubov, ki sodelujejo pri snovanju alternativne zaprte klubske lige, ponudil možnost, da si premislijo. Evropska zveza je na dogodku prejela tudi podporo predsednika svetovne zveze Fife Giannija Infantina v boju proti superligi.

Uefa je na današnjem kongresu pretresala svoje poslovanje v preteklem obdobju in načrte za prihodnost, vključno s prenovo evropskih klubskih tekmovanj po letu 2024. A udeleženci nikakor niso mogli mimo ponedeljkove napovedi ducata večjih evropskih klubov o ustanovitvi konkurenčne zaprte klubske lige, tako imenovane superlige.

Čeferin se je v svojem nagovoru osredotočil predvsem na angleške klube, ki so del “zarotniškega” projekta. Od 12 ustanovnih klubov jih je kar šest iz angleške prve lige. “Gospodje, naredili ste veliko napako,” je dejal. “Nekateri bodo rekli, da gre za pohlep, drugi za ignoriranje tradicij angleškega nogometa. A ni še konec zgodbe, še je čas, da se premislite. Vsak se lahko zmoti.”

Pri tem se je dotaknil velikega odziva angleških navijaških združenj, ki so se ideji novega tekmovanja postavili po robu. “Angleški navijači si zaslužijo, da popravite svojo napako. Zaslužijo si spoštovanje,” je lastnikom angleških klubom zažugal Čeferin.

Članice Uefe podprle skupno izjavo proti superligi,

Članice Uefe, 55 nacionalnih zvez, so na kongresu soglasno podprle izjavo, ki obsoja poskus vzpostavitve superlige. Po glasovanju in kongresu je Čeferin povzel sporočilo izjave: “Mi smo evropski nogomet, oni niso.”

Izjava dvanajsterico označuje za “zarotnike”, napovedano ligo pa za kršitev evropskega načela odprtosti in enotnosti. “Uefa in njene članice verjamejo v resnični evropski model, ki temelji na odprtem tekmovanju, solidarnosti in redistribuciji z namenom zagotavljanja vzdržnosti in razvoja nogometa, ki prinaša koristi za vse,” so zapisale članice.

Ob tem so podprle uporabo vseh upravičenih sredstev za zaustavitev nastajanja zaprte lige. “Moralno se zavedamo, kaj je na kocki, zato bomo storili vse, da zaščitimo nogomet pred sebičnim klanom, ki mu ni mar za ta šport,” so zapisale v izjavi.

Uefa je v preteklih dneh že napovedala uporabo pravnih sredstev zoper odpadnike in zagrozila s sankcijami, ki vključujejo izključitev iz tekmovanj pod njenim okriljem. Snovalci alternativne lige so na to odgovorili z napovedjo uporabe pravnih sredstev za zaščito svojih interesov.

Šef nove lige in predsednik Real Madrida Florentino Perez je tako pozno v ponedeljek za eno od španskih televizij dejal, da njegovega kluba Uefa ne bo izključila iz lige prvakov, saj da nima teh pristojnosti. Mnenja pravnikov o tej zadevi se sicer precej razlikujejo.

Na koncu bodo bržkone morala odločati sodišča, a pomembno vlogo bodo najbrž imele tudi posamezne vlade. Angleška je kot prva že napovedala uporabo vseh možnih ukrepov za preprečitev nastanka zaprte lige, novemu projektu je nasprotovanje izrazila tudi evropska komisija.

Infantino s podporo Uefi ter evropskemu modelu športa ustavil ugibanja

Z opozorilom o posledicah za vpletene v odpadniški ligi je danes spregovoril tudi Infantino, ki je v govoru tako prekinil ugibanja o svojem stališču in izrazil podporo Uefi pri naporih za zaustavitev superlige. Kot je dejal, o nasprotovanju Fife temu projektu zaprte lige, ki v razmerju do obstoječih nogometnih organizacij predstavlja odpadništvo, ne sme biti nobenega dvoma.

Po njegovem v primeru superlige ni dvoma, da gre za poskus “odmika od obstoječih institucij, lig, zvez, od Uefe in Fife; nekaj, kar je preprosto izven sistema”, česar ne more podpirati. Predstavil se je za zagovornika evropskega modela športa, ki temelji na odprtosti in solidarnosti, in pozval odpadnike, da naj se vendarle dokončno odločijo, kje sedijo.

“Če si nekateri želijo iti po svoje, naj potem prevzamejo vso odgovornost za to odločitev … Ali si zraven ali pa nisi, ne moreš biti nekje vmes,” je dejal.

V svojem nagovoru delegatom pa je Čeferin orisal pomen solidarnosti in odprtosti evropskega nogometnega prostora. “Uefina tekmovanja potrebujejo klube, kot so Atalanta, Celtic in Dinamo Zagreb … Ljudje morajo vedeti, da je vse mogoče, da imajo vsi priložnost.”

V tej luči je izpostavil, da bi se veliki klubi morali spomniti svoje poti do današnje slave. “Veliki klubi niso bili nujno vedno veliki. Nogomet je dinamičen in nepredvidljiv, zato je tako lep.” A nekateri po njegovem mnenju želijo iz njega narediti zgolj posel, ob tem pa pozabljajo na njegov osnovni člen, ljudi.

Uefa na kongresu opravila še redne posle

Letni kongres krovne evropske zveze v švicarskem mestecu ob Ženevskem jezeru je bila še pred dvema dnevoma sicer mišljena predvsem kot priložnost za slavnostno razgrnitev načrtov za prenovo Uefinih klubskih tekmovanj po letu 2024 in za opravljanje rednega pregleda delovanja.

Uefina telesa so namreč pred današnjim kongresom podprla razširitev elitnega klubskega tekmovanja, lige prvakov, z 32 na 36 klubov in vpeljavo novega formata tekmovanja čez štiri sezone.

Na današnjem letnem srečanju vseh članic pa so se tudi pogovarjali o krizi, ki jo je v nogometu povzročila pandemija novega koronavirusa. Čeferin je pri tem pohvalil napore zvez, lig, klubov in igralcev pri odzivu. “Ta kriza je dokazala enkrat za vselej, da je nogomet vpisan v DNK naše družbe. Je del zgodovine naše celine in del naših spominov. Je ena največjih zgodb o uspehu zadnjega stoletja,” je ocenil.

Čeferin je še napovedal uspešno izvedbo evropskega prvenstva, ki ga je zveza zaradi izbruha pandemije novega koronovirusa z lani prestavila na letos. Napovedal je tudi novi poudarek na razvoju ženskega nogometa in pozval vse akterje, tudi upravitelje družbenih omrežij, da sprejmejo ukrepe proti sejalcem sovraštva na spletu.

Source
STA
Back to top button