HeadlineAktualnoŠport

Angleški nogometni navijači: To je ultimativna izdaja

Navijači šestih angleških nogometnih klubov, ki so soustanovitelji novega zaprtega evropskega tekmovanja superlige, so odločno proti načrtom bogatih klubov in lastnikov ter njihovo namero označujejo kot “ultimativno izdajo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Chelsea in Arsenal je šesterica angleških velikanov med dvanajstimi klubi, ki so podpisali ustanovno listino nove superlige. Ob njih so to še španski Real Madrid, Barcelona in Atletico Madrid ter trojica italijanskih predstavnikov Juventus, Inter in Milan.

Odziv nogometnega sveta je bil buren, navijači pa so nad to odločitvijo svojih klubov ogorčeni. Evropska nogometna zveza Uefa je z vodstvi tekmovanj v Angliji, Italiji in Španiji že v nedeljo zvečer načrte označila kot “cinične”, še posebej v času, ko sta svetu potrebni solidarnost in spoštovanje ustaljenih vrednot.

Četudi bi klubi imeli velike finančne koristi, so njihovi navijači združeni pri nasprotovanju “bogatih pri zasledovanju pohlepa in dobička”.

Združenje Chelseajevih navijačev (CST) je odločitev vodstva kluba označila kot “ultimativno izdajo”. “Navijači smo ogorčeni nad dejstvom, da je Chelsea eden od klubov, ki se je podpisal pod ustanovno listino. Želimo si, da ta poročila ne bi bila resnična. Pridružitev superligi bi lahko pomenila izključitev iz domačih tekmovanj ter resno ogrozila obstoj in prihodnost kluba,” so zapisali pri CST.

“Odločitev pogojuje pohlep, da si na vrhu nogometne piramide še bolj napolnijo že tako polne žepe. Odločitev prav tako nima nobene uvidevnosti do zvestih navijačev, zgodovine tega športa ter prihodnosti nogometa v tej deželi. To ni opravičljivo. Dovolj je,” so še dodali.

Angleški Tottenham, ki je del dvanajsterice, po zapisih Guardiana ne uživa podpore med navijači. “Trenutno vodstvo je izdalo klub, njegovo zgodovino, navijače in vso čarobnost, ki dela nogomet tako poseben. Odločitev, da se klub pridruži superligi, ni bila sprejeta v dialogu z navijači. Enostavno je dovolj. Vodstvo je pripravljeno tvegati ugled institucije, da bi pohlepno zasledovalo edini interes po dobičku,” so zapisali pri Tottenhamovi navijaški združbi.

Navijači Liverpoola, Arsenala in Manchester Uniteda so se prav tako odzvali na odločitev angleških velikanov. “Vodstvo Liverpoola je povsem ignoriralo svoje navijače v tej pohlepni nameri. Nogomet je naš, ne njihov. Liverpool je naš, ne njihov,” so zapisali predstavniki navijačev reds na družbenih omrežjih.

“To je smrt Arsenala kot športne institucije,” so bili kratki pri topničarjih. Pri Unitedu so šli še korak dlje in zapisali, da so se s to odločitvijo vodilni požvižgali na zapuščino tistih, ki so umrli v Münchnu v letalski nesreči leta 1958 po tekmi takratne lige prvakov.

“Ko nas je Sir Matt Busby popeljal v evropska tekmovanja v petdesetih letih prejšnjega stoletja, je bil ustvarjen moderni Manchester United. Samo razmišljati o tem, da bi zapustili sedanjo pot, je izdaja vsega, za čemer je v vseh teh letih od prvih evropskih uspehov stal ta klub,” so zapisali.

Odločno so bili proti tudi pri njihovih mestnih tekmecih Manchester Cityju. Razočarani so predvsem nad zapostavljanjem navijačev v celotni zgodbi. “Vsi ti vodilni možje klubov, od koderkoli so že prišli, mislijo, da je nogomet njihova last. To je stališče ne zgolj naših navijačev, ampak vseh po svetu,” so zapisali pri združenju navijačev sinjemodrih.

Odzivi so bili burni tudi drugod. Razprava je našla pot v evropske parlamentarne klopi, nasprotovanje pa so izrazili še številni visoki politični predstavniki, velika imena nogometa ter krovne nogometne organizacije.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button