Šport

Alaphilippe tik pred ciljem ugnal Rogliča na slovitem zidu v Huyu

Francoski kolesar Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-Step) je zmagovalec prestižne valonske puščice. Slovenski zvezdnik Primož Roglič (Jumbo-Visma) je bil blizu novega velikega uspeha v karieri, a ga je na drugo mesto v zadnjih metrih preizkušnje od Charleroija na vrh slovitega Mur de Huya (193,6 km) potisnil svetovni prvak Alaphilippe.

Osemindvajsetletni Francoz se je tako delno oddolžil Rogliču za zmago na lanski dirki Liege – Bastogne – Liege, ko je svetovni prvak prehitro proslavljal (kasneje je bil zaradi oviranja v sprintu diskvalificiran), po desni strani pa ga je takrat za največjo enodnevno zmago prehitel Roglič.

Dirka je potekala po preverjenem receptu. Glavnina je v ospredje na začetku preizkušnje dovolila osmim ubežnikom, ki so si nabrali največ pet minut naskoka. Glavnina, v kateri je ritem narekovalo več ekip s favoriti za zmago, jih je pred zaključkom ujela, sloviti “zid” na griču v mestu Huy pa se je znova izkazal za prelomnega.

Enaintridesetletni Kisovčan je po hitrem tempu najboljših v ospredju čakal na pravi trenutek za napad, to pa se je zgodilo 400 metrov pred ciljem na najbolj strmem delu vzpona Mur de Huy (1,2 km/10,4 %). Slovenski as si je nabral že lepo prednost, Alaphilippe pa ga je počasi a zanesljivo lovil, v zadnjih 75 metrih pa ga po levi strani tudi prehitel in slavil še tretjič na valonski puščici.

“Nisem prav veliko razmišljal, le pokazati sem želel, da sem pripravljen za ta zahteven izziv. Bilo je zabavno, a si nisem predstavljal takšnega zaključka. Na tako zahtevni dirki si nisem želel naložiti preveč pritiska, ampak res sem si želel zmage,” je dejal 28-letnik.

Rogličev napad ga ni presenetil, saj je pričakoval napade najboljših kolesarjev v vodilni skupini. “Bil sem na pravem mestu, ko je napadel. Ekipa je opravila res dober posel. Seveda moraš paziti na vse kolesarje in biti na koncu kljub napetem dogajanju na vzponu dovolj v ospredju za ključni napad. Vedel sem, da bo težko. Mislim, da je ta zmaga najlepša od vseh treh tukaj. Zdaj bi rad nekoliko užival in ne mislil na nedeljo,” je še ocenil Alaphilippe pred eno največjih dirk na svetu, nedeljski Liege – Bastogne – Liege.

Rogliču v uteho ostaja drugo mesto, tako francoski kot slovenski zvezdnik pa sta bila v cilju precej hitrejša od drugih. Tretje mesto je osvojil Španec Alejandro Valverde (Movistar) z zaostankom šestih sekund.

“Julian me je ujel in prehitel. Definitivno je bil tokrat najmočnejši in lahko mu le čestitam. Zmago si je zaslužil. Bil pa je to zelo zahteven vzpon. Bil sem v ospredju in si rekel, ‘zakaj pa ne’. Če bi imel malce močnejše noge, bi zmagal. Tako pa je bil še nekdo močnejši,” je po dirki organizatorjem dejal Roglič.

“Na tem zadnjem vzponu ne gre filozofirati ali taktizirati. Tisti, ki je najmočnejši, zmaga. Če si dovolj močan, napadeš in lahko zmagaš. Vsekakor je to dobra priprava za Liege. Valonska puščica je lepa, hitra dirka. Zadovoljen sem s svojo formo, a vedno si želiš zmagati. Komaj čakam na nedeljo in upam, da bo razplet drugačen. Gre za povsem novo dirko in videli bomo, kdo bo imel tam najmočnejše noge,” je še dejal 31-letni Kisovčan.

Na dirki sta nastopila še Matej Mohorič in Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki pa sta bila v Belgiji v vlogi pomočnikov domačinu Dylanu Teunsu. Ta je končal na 22. mestu daleč od najboljših, Tratnik in Mohorič pa sta v cilj prišla z 1:37 minute zaostanka na 56. oziroma 57. mestu.

Valonsko puščico pa sta morala zaradi dveh pozitivnih testov v ekipi UAE Team Emirates izpustiti dva Slovenca, Tadej Pogačar, eden izmed favoritov pred začetkom dirke, ter Jan Polanc. Na zadnjem testiranju ekipe pred dirko sta pri Italijanu Diegu Ulissiju in enem od članov ekipe testa pokazala lažno pozitivno vrednost.

Belgijske oblasti pa so bile kljub kasnejšim negativnim testom neusmiljene in Pogačarjevi ekipi, ki je bila v začetku leta cepljena v Združenih arabskih emiratih, prepovedale nastop. Mladi slovenski kolesar je bil eden glavnih favoritov za zmago, obenem pa ni nastopil niti njegov moštveni kolega in lanski zmagovalec Švicar Marc Hirschi.

Source
STA
Back to top button