Žolnir: Nove olimpijske kolajne so dosegljive

Nekdanja olimpijska prvakinja v judu Urška Žolnir Jugovar ob službi v Olimpijskem komiteju Slovenije opravlja tudi vlogo športne direktorice na Evropski judo zvezi. Od blizu spremlja dosežke slovenskega juda in napoveduje, da so nove judoistične olimpijske kolajne dosegljive.

“Me smo orale ledino (olimpijske kolajne so osvojile tudi Lucija Polavder, Tina Trstenjak in Ana Velenšek op. STA) in od tukaj naprej delajo ostale. Vsako leto so kolajne na evropskih in svetovnih prvenstvih dosegljive. Marsikdo misli, da so olimpijske igre posebna tekma. V bistvu je to enaka tekma, v ozadju je ista organizacija in le tisti olimpijski spektakel okrog te tekme je nekaj več. Če se tekmovalec tega ne ustraši, lahko to izpelje,” je ob robu evropskega prvenstva v Zagrebu dejala Žolnir.

Trenutno sta zvezdnici slovenske reprezentance Kaja Kajzer in Andreja Leški. “Zelo sem vesela za Kajo, da je na evropskem prvenstvu po vseh teh poškodbah spet prišla v finale. Dokazala je, da se lahko zbere, ko je treba. To veliko pove o njej. Glavo ima na pravem mestu in lahko poseže po najvišjih rezultatih. Andreja je to dokazovala že v preteklosti in zdaj je vse odvisno od tega, kako bodo potekale zaključne priprave.”

In dobitnica olimpijskega zlata iz Londona 2012 dodaja: “Tudi z moje strani pomoč bo, če jo bo kdo potreboval, ne bom se pa silila v ospredje.”

Zase in nekdanje sotekmovalke pri Sankakuju pa si želi, da kolajne večno ostanejo v spominu: “Te so res trdo prigarane. Takrat smo odprli skrinjico in ven je skočila olimpijska kolajna. Potem se je to konstantno peljalo naprej. To se prenese na naslednje generacije, ki vidijo, da je s trdim delom in pravim razmišljanjem možno doseči vse.”

Na evropskem prvenstvu pa je bila Žolnir v povsem drugačni vlogi. Odgovorna je bila za del tekmovanja, tehtanje, pa tudi za prizorišče samo. “Zdaj gre le za malenkosti. Večine dela se med prvenstvom sploh ne vidi. Že februarja smo preverili dvorano in namestitve ter se dogovorili o podrobnostih. Če je vse dobro pripravljeno, je tudi tekmo lažje izpeljati.”

Zelo je pohvalila tudi hrvaški organizacijski komite. “V zadnjih 20 letih je na njihovi zvezi opaziti velik napredek. Uspešno prirejajo grand prix, zdaj so uspešno organizirali še evropsko prvenstvo, ki je organizacijsko velik zalogaj.”

Še več časa ji vzame zaposlitev na Olimpijskem komiteju Slovenije, kjer je trenutno zasuta z organizacijo slovenske hiše in vsebinami, ki jih bo Slovenija v francoski prestolnici predstavila obiskovalcem. “Okrog mene so pozitivni ljudje, od katerih se učim,” je o zadovoljstvu v novi službi še povedala nekdanja reprezentantka.

Preverite tudi
Close
Back to top button