Žan Kranjec kot četrti na start proge Chuenisbärgli

Na prvih štirih veleslalomih štirje različni zmagovalci

Adelboden v Bernskem višavju bo danes prizorišče petega moškega veleslaloma v sezoni 2020/21. Lani je na tem klasičnem prizorišču svetovnega pokala zmagal Žan Kranjec. Prva vožnja se začenja ob 10.15, finale pa ob 13.15 (prenos na TV SLO 2/MMC).

Žan Kranjec nosi številko štiri. Pred letom dni – natančneje 11. januarja 2020 – je Vodičan na progi Chuenisbärgli spisal eno najlepših smučarskih zgodb. Na prvi progi, ki jo je postavil slovenski trener Klemen Bergant, je zasedel šesti čas z zaostankom 24 stotink sekunde za vodilnim. V finalu pa je Slovenec z izjemno drugo vožnjo na meji odstopa v cilju prevzel vodstvo in nato v nadaljevanju odbil napade petih tekmecev ter dobil veleslalomsko klasiko, ki v belem cirkusu šteje največ.

Čustveno naporen mesec
Ob zmagi si je Kranjec prvič v karieri nadel tudi rdečo majico vodilnega v seštevku discipline. Za Kranjcem je čustveno naporen mesec. Pred Alta Badio ga je sredi priprav iz Slovenije doletela vest o smrti očeta v delovni nesreči. V Alta Badii je nastopil na jubilejni stoti tekmi v svetovnem pokalu, a je bila to, kot je po tekmi opisal trener Bergant, zanj najtežja tekma kariere. Spominu na pokojnega očeta se je poklonil z napisom na čeladi: Oče, zate. Veleslalom na Gran Risi je končal kot deveti.

Štiri tekme, štirje zmagovalci
Kranjec se je v tej sezoni že zavihtel na zmagovalni oder, 5. decembra z drugim mestom na veleslalomu v Santa Caterini, ko je bil počasnejši le od Hrvata Filipa Zubčića. Sölden je dobil Norvežan Lucas Braathen, drugi veleslalom v Santa Caterini je pripadel Švicarju Marcu Odermattu, v Alta Badii je slavil Francoz Alexis Pinturault, ki vodi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala.

Kranjec je po štirih veleslalomih na petem mestu v seštevku discipline, ima 133 točk manj od v veleslalomu vodilnega Odermatta.

Drugi Slovenec Štefan Hadalin bo svoj prvi veleslalomski finale v sezoni, ki se bo začel ob 13.15, napadal s številko 52.

V soboto bo na sporedu še en veleslalom, v nedeljo pa se bo konec tedna v Adelbodnu sklenil s slalomom.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button