Worleyjevi veleslalomska generalka za SP, dve Slovenki v petnajsterici

Francozinja Tessa Worley je dobila veleslalomsko generalko pred februarskim svetovnim prvenstvom v Cortini d’Ampezzo. Na šestem veleslalomu sezone 2020/21 svetovnega pokala alpskih smučark na Kronplatzu v Italiji sta zelo dobro nastopili Slovenki Meta Hrovat in Ana Bucik. Hrovatova je osvojila peto mesto, Bucikova 14.

 

Drugo mesto je osvojila Švicarka Lara Gut-Behrami, ki se je na stopničke zavihtela s četrte pozicije prve vožnje. Tretja je bila Italijanka Marta Bassino, ki je na prvi progi vpisala sedmi čas.

Švicarka Michelle Gisin je vodila po prvi vožnji. A v finalu ni ubranila vodstva. Zmagala je Worleyjeva, ki je bila v prvi vožnji peta. Francozinja je tretja veleslalomska zmagovalka v tej sezoni.

Worleyjeva je osvojila svojo še 14. veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu. Prvo po 822 dneh, po več kot dveh letih. Pred Kronplatzom je bila nazadnje na najvišji stopnički v tej disciplini 27. oktobra 2018 v Söldnu.

S 14 veleslalomskimi zmagami se je pridružila klubu upokojenih smučark, v katerem so Avstrijka Anita Wachter, Švicarka Lise-Marie Morerod, Slovenka Tina Maze in Nemka Viktoria Rebensburg. Pred Worleyjevo pa sta le še Avstrijka Annamarie Moser-Pröll s 16 in Švicarka Vreni Schneider z 20 veleslalomskimi zmagami v svetovnem pokalu.

Prav pred nastopom Hrovatove je prišlo do spremembe vodstva. Marta Bassino, ki je zmagala v tej sezoni na štirih veleslalomih, je za 64 stotink prehitela rojakinjo Sofio Goggia.

Hrovatova je nastopila tako kot na prvi progi napadalno ter v cilju prehitela Goggio. Čas Bassinove pa je bil nedosegljiv. Za najboljšo veleslalomistko sezone je zaostala pol sekunde.

Končni zaostanek Hrovatove, ki je doma na 57. Zlati lisici v Kranjski Gori osvojila tretje mesto, pa je znašal 1,23 sekunde. V primerjavi s prvo vožnjo, ko je bila šesta, je pridobila eno mesto.

“Vesela sem, da sem spet začutila to, da lahko dirkam, da se v bistvu zjutraj zbudim in ne morem dočakati trenutka, ko stopim na start. To je ta občutek, ki sem ga zelo dolgo pogrešala in res fino ga je imeti nazaj,” je dejala Hrovatova.

Nato je razmere na vrhu na novo skrojila 31-letna francoska veteranka, svetovna prvakinja v disciplini iz leta 2017. Worleyjeva je na zahtevni progi uprizorila izjemno vožnjo. Z drugim časom finalne vožnje je prevzela vodstvo.

Bassinovo je prehitela za 73 stotink sekunde. Med Bassinovo in Worleyjevo na vrhu se je uvrstila zmagovalka superveleslaloma v Crans Montani Gut-Behramijeva (+0,27).

Tako prvo-, drugo- kot tretjeuvrščena po prvi vožnji, Michelle Gisin, Američanka Mikaela Shiffrin, zmagovalka Courchevela 2, in Italijanka Federica Brignone, niso bile kos najboljši trojici.

Shiffrinova, olimpijska prvakinja iz Pyeongchanga, je bila četrta, Gisinova šesta, Brignonejeva osma.

Aktualna veleslalomska svetovna prvakinja Slovakinja Petra Vlhova je tekmo končala na 12. mestu. V seštevku zime vodi s prednostjo 100 točk pred Gisinovo.

Zelo dobro je na drugi progi nastopila druga slovenska finalistka Ana Bucik. Dvaindvajseta po prvi vožnji je v finalu pridobila osem mest. Njen zaostanek je znašal 2,37 sekunde. Goričanka je vpisala četrti najboljši čas druge vožnje. S 14. mestom je izenačila svoj najboljši veleslalomski dosežek v svetovnem pokalu.

“V drugo sem poskušala nekaj dodati in to mi je kar dobro uspelo. Po tistem slabem vikendu v Kranjski Gori sem lahko kar zadovoljna,” je bila nove uvrstitve vesela Bucikova.

Source
STA
Back to top button