Vlah: Po tekmi z Danci si ne smemo ničesar očitati (intervju)

Slovenski rokometni reprezentant Aleks Vlah trenutno najbolje od izbrancev selektorja Uroša Zormana pozna naslednjega tekmeca na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Kot član močnega Aalborga je v pogovoru za STA spregovoril o prilagajanju na Danskem in njihovo reprezentanco označil kot bolj kakovostno. Vseeno pa dodal, da Slovenija ni brez možnosti.

Slovence v Hamburgu čaka še zadnja tekma drugega dela. Ali bo to zadnji obračun na prvenstvu, bo jasno v torek okoli 19.30, ko bosta končani tekmi Portugalska – Nizozemska (15.30) ter Danska – Slovenija (18.00).

Slovenija je namreč še vedno v igri za tretje mesto in posledično tekmo za peto mesto v Kölnu, a bi morala za kaj takega zadnji dan osvojiti več točk kot Portugalska, ki igra proti odpisanim in načetim Nizozemcem. A z matematiko se Vlah, sicer član trenutno vodilne ekipe danskega državnega prvenstva, ne ukvarja.

“Pričakujem tekmo, ki bo pokazala, česa smo zmožni in kje smo. Bili smo blizu proti Švedom, a so nas nadzorovali tako rekoč celo tekmo. Tokrat bomo skušali vse obrniti v naš prid in tekmo držati izenačeno do konca, potem pa je vse mogoče,” pravi 26-letni najboljši strelec slovenske zasedbe na EP s 35 goli.

Čeprav je nekaj računic še odprtih, matematika bolj kaže na končno sedmo ali osmo mesto. Danci pa so na drugi strani že prvi v skupini in si lahko privoščijo počitek nekaterih nosilcev igre pred petkovim polfinalom.

“Ne smemo se obremenjevati, s kakšno postavo bodo igrali. Mi si po tekmi ne smemo ničesar očitati. Moramo storiti vse, da z dvignjenimi glavami in s ponosom končamo prvenstvo,” dodaja Vlah.

Če bi mu pred prvenstvom dejali, da bo Slovenija na EP osvojila mesto med pet in osem, bi to podpisal, a vseeno ostaja nekaj obžalovanja.

“Prvi cilj smo izpolnili in se uvrstili v drugi del. Proti Švedom nismo bili tako blizu, a bi lahko odigrali bolje. S Portugalci smo na žalost izgubili. Bili smo konkurenčni, lahko bi zmagali, a se je poznala odsotnost Blaža Blagotinška. Verjamem, da če bi z njimi odigrali še eno tekmo, bi zmagali,” je prepričan trenutno v napadu najbolj učinkovit slovenski strelec.

Moč reprezentance vidi v povezanosti in ekipnem duhu. To je na medijskem terminu v avli hotela pred tem poudaril tudi selektor Zorman, s katerim se Vlah strinja.

“Dihati moramo kot eno, tako delujemo že celo prvenstvo. Borimo se za vsakega, vsak želi pomagati soigralcem. Upam, da to gledalci prek ekranov vidijo. Na žalost zgolj kakovosti za premagati Dansko nimamo, a se lahko druge stvari postavijo na mesto, ekipni duh, večja motivacija, večja želja za zmago. Iz tega moramo črpati energijo,” pravi nekdanji član Celja Pivovarne Laško.

Od poletja igra za Aalborg, kjer je zadovoljen z dosedanjim potekom sezone in prilagajanjem. “Moja želja po sezoni je bila, da grem iz Celja v res velik klub. To se je uresničilo. Mislim, da se je dobro začelo, a si vedno puščam prostor za napredek. V ligi prvakov smo po polovici sezone na drugem mestu, v domači ligi pa na prvem. Cilji so visoki, namreč osvojiti naslov in se v ligi prvakov uvrstiti vsaj na ‘final four’. Prvi del lahko zato ocenimo kot dober.”

V zvezdniški danski zasedbi ima drugačno vlogo kot v reprezentanci. Tam namreč organizira napade in igra tudi v obrambi. “Naredil sem korak naprej v tej smeri. Golov ni toliko, a ko si v vrhunski ekipi, se strelsko breme porazdeli, nikoli ne izstopa le en igralec,” pravi 191 cm visoki rokometaš.

“V Aalborgu so cilji višji, ne gleda se na individualno statistiko. Moramo osvojiti naslov, dve leti zapovrstjo ga je GOG Gudme in čas je, da lovorika pride v Aalborg. Ekipa se je za to sezono okrepila, tako da so cilji najvišji,” dodaja Vlah.

Njegovi soigralci so trenutno tudi nekateri danski reprezentanti. Z njimi na hodniku dvorane pokramlja, jih pozdravi, kakšnih posebnih sporočil pa doslej med njimi ni bilo. Že tako vsakega zvezdnika v ekipi Aalborga ceni zaradi izkušenj in nasvetov, ki mu jih lahko podajo po uspešnih mednarodnih in klubskih karierah.

“To so igralci, ki so osvojili vse tako z reprezentanco kot s klubi, dobili so nagrade za najvišje individualne dosežke. Zagotovo pripomorejo z izkušnjami. Vidi se, da so zvezdniki v svoji državi, tam je rokomet na prvem mestu, to se čuti, dvorane so polne. Čuti se tudi njihov vpliv, saj čutiš njihovo energijo. Kljub temu ima vsak svojo vlogo in poskušamo biti kot eno,” dodaja Vlah.

Za konec je dejal, da bo svoje reprezentančne kolege kar najbolj motiviral: “Vem, da bodo Danci uživali, ker imajo takšno mentaliteto. Prav veliko o njihovih akcijah ne morem povedati, ker jih ne poznam, mogoče pa lahko kakšno besedo prevedem. Verjamem, da bomo dali vse od sebe in da si po tekmi ne bomo imeli česa očitati.”

Back to top button