Velika napaka Laniška, ostal brez zadnje tekme novoletne turneje

Poljski smučarski skakalec Kamil Stoch (142,9 točke) je dobil kvalifikacije za zadnjo postojanko novoletne turneje v Bischofshofnu. Najboljši Slovenec Anže Lanišek (83,6), ki je v Innsbrucku stal na zmagovalnem odru, je tokrat naredil veliko napako in z 52. mestom ostal brez zadnje tekme. S tem je po vodi splavala tudi dobra skupna uvrstitev.

 

Vodilni na turneji in dosedanji dvakratni dobitnik zlatega orla Stoch je odločno napovedal lov še na tretjo prestižno lovoriko, v žep pa je za kvalifikacijsko zmago pospravil tudi ček za 5000 evrov.

“Danes sem bil v obeh prejšnjih skokih za trening tu prezgoden, tako da sem v kvalifikacijah res želel počakati na mizo, pa se je vse skupaj zalomilo. Za nazaj zdaj ne morem ničesar spremeniti, lahko pa se popravim v bodoče. Gremo naprej,” je v izjavi za nacionalno televizijo po ponesrečenem nastopu dejal Lanišek.

V kvalifikacijah je bilo z izjemo njega uspešnih preostalih pet Slovencev, a je tekmovalna žirija zaradi neustreznega dresa naknadno diskvalificirala Ceneta Prevca. Na sredini zadnji tekmi nemško-avstrijskega tekmovanja bodo tako nastopili štirje slovenski skakalci, a nihče med njimi kvalifikacij ni končal med najboljšo dvajseterico.

Žiga Jelar (117,9 točke) je bil v kvalifikacijah 21., Domen Prevc (110,6) je bil 33., Tilen Bartol (108,6) 37. in Peter Prevc (104,1) 40.

“Danes se že s prvim skokom fantje nekako niso ujeli s to skakalnico. Edina svetla točka kvalifikacij je Jelar, ki je znal narediti preskok in je v kvalifikacijah nastopil boljše. Preostali fantje pa so skakali, kot da bi se vrteli v krogu. Res je, da je Bischofshofen malo specifična skakalnica, a še poleti so fantje na pripravah tu dobro skakali,” je po kvalifikacijah za TV Slovenija dejal slovenski selektor Robert Hrgota in dodal: “Sem zelo razočaran, ampak za jutri si želim, da bi vsi štirje fantje vsaj malo bolj drago prodali svojo kožo.”

Na sredini tekmi na izpadanje se bo Jelar pomeril z Nemcem Constantinom Schmidom, Domen Prevc s Poljakom Aleksandrom Zniszczolom, Bartol z Japoncem Keiichijem Satom, Peter Prevc pa se bo v dvoboju nekdanjih zmagovalcev turneje pomeril z avstrijskim rekorderjem Gregorjem Schlierenzauerjem.

Sredina zadnja tekma turneje, po kateri bo znan že 69. dobitnik zlatega orla in naslednik Poljaka Dawida Kubackega, se bo s prvo serijo začela ob 16.45.

 

 

Source
STA
Back to top button