V Radencih 18. maja 42. maraton Treh src, DP na 21 km

Radenci bodo 18. maja gostili 41. maraton Treh src. Prijave še možne do 10. aprila s popusti, sicer pa je rok do 9. maja. Državno prvenstvo bo letos potekalo na 21 km, zanj pa se je treba prijaviti prek kluba, člana Atletske zveze Slovenije (AZS). Februarja letos je maraton, najstarejši pri nas, prejel Bloudkove plaketo.

Starta tekov na 42 in 21 km bosta ob 9. uri, deset minut pozneje bodo začeli na 10.000 m, ob 9.15 pa na 5000 m. Ob 9.20 bo še start nordijske hoje na 10.000 m.

Ta čas je 35 odstotkov več prijav kot lani. “Optimistično pričakujemo, da bo udeležba že taka, kot je bila v letih pred pandemijo novega koronavirusa, torej da bo med 3200 in 3300 tekačev. Poleg maratoncev bo popoldne teklo še 1200 otrok, s pohodniki in drugimi teki pričakujemo okrog 7000 aktivnih udeležencev,” je na novinarski konferenci povedal Marko Pintarič.

Pintarič je bil dolga leta generalni sekretar organizatorjev maratona, sedaj je postal predsednik. “Prvič bomo domačim tekačem na 21 km namenili denarne nagrade, doslej je bilo to le na 42 km. Ne gre sicer za veliko nagrado, ampak potne stroške pa bodo lahko s tem pokrili. Osem kilometrov maratona bo letos ponovno potekalo po avstrijski strani, trasa pa bo nekoliko drugačna, kot je bila pred leti, ko je zadnjič potekala v sosednji državi,” je pojasnil Pintarič.

“Več kot 40 letna tradicija maratona je začinjena z dobro organizacijo, ki vsako leto prinese tudi kakšno novost. Od letos naprej bo še ena, odslej bo DP v polmaratonu vedno le v Radencih, v Ljubljani pa oktobra na 42 km. Doslej sta se prizorišči izmenjevali. Za ta korak smo se odločili zaradi novega točkovanja za svetovno lestvico. Poslej bo vsak udeleženec natančno vedel, kdaj bo DP, spomladi ali jeseni, ter za traso proge, kar bo omogočilo lažjo pripravo na nastop,” je povedal Nejc Jeraša, direktor AZS.

V soboto bo ob 16. uri v Radencih tudi dobrodelni tek pokojnega novinarja Gorazda Giderja, ki je dve desetletji sodeloval tudi pri organizaciji maratona. Dobrodelni tek bodo v organizaciji Lions kluba pripravili prvič po desetih letih, zbrana sredstva pa bodo namenili Društvu slepih in slabovidnih Pomurja in za spodbujanje športnega udejstvovanja otrok iz ranljivih družin v občini Radenci.

Pripravili bodo ponovno tudi tek s psi, ob maratonu pa še dva koncerta. Željko Bebek bo nastopil v petek, 17. maja ob 20. uri v novem amfiteatru, v soboto ob 21. uri pa bodo nastopili Let 3 za zaključek prireditve na glavnem odru pred Zdraviliščem Radenci.

Najstarejša tekaška prireditev v regiji je skupaj z Ekologi brez meja predlani stopala na pot prireditve “brez odpadkov”.

Jaka Kranjc iz društva Ekologi brez meja je dejal, da so v Radencih v prejšnjih letih storili že zelo veliko. “Še vedno pa so možnosti za izboljšave. Lani smo zbrali okrog 2000 kilogramov odpadkov, od tega 93,3 ločeno. Letos bomo prvič uvedli pralne kozarce. Pri izvedbi ‘zelenega’ maratona nam pomagajo dijaki gimnazije Ljutomer kot zelena straža,” je povedal Kranjc.

Ljutomerska gimnazija bo pripravila tudi spletni prenos maratona.

Back to top button