V petek na praznik športa tudi odprtje evropskega tedna športa

Dan športa bomo v Sloveniji kot državni praznik tretjič po vrsti slovesno obeležili v petek, 23. oktobra, ko bo osrednja prireditev na Kongresnem trgu v Ljubljani. Tedaj se bo začel tudi evropski teden športa, ki ga na pobudo evropske komisije obeležujemo med 23. in 30. septembrom.

 

V tem času bodo Olimpijski komite Slovenije (OKS) in športne zveze pripravile številne dogodke po Sloveniji. Osrednja prireditev bo v petek na Kongresnem trgu ob 9. uri. Različnih športnih izzivov se bodo lahko lotili tako najmlajši kot tudi starejši obiskovalci, saj je praznik namenjen vsem Slovencem. Ob 12. uri bo sledil zaključek brezplačnega dogodka s simboličnim predsednikovim tekom po Slovenski cesti.

Otroci v vrtcih in šolah bodo praznik obeležili s športnim dnevom. Vabijo tudi, da se v soboto, 24. septembra pridružite na BeActive brezplačnemu skupinskemu teku, ki se bo začel ob 18. uri na Kongresnem trgu z ogrevanjem ob glasbi. Nato bodo udeleženci skupaj pretekli približno pet kilometrov po slovenski prestolnici. Med tekom bodo na voljo tudi “vodne postaje”. Dogodek, kot ostali, je brezplačen, obvezna je le prijava.

Konec tedna, v soboto in nedeljo, pa OKS na Kongresnem trgu za mlade športne navdušence pripravlja olimpijski festival z lisjakom Foksijem.

Nekaj dogajanja je bilo že pred praznikom, tako je od 14. do 18. septembra na celjskem sejmišču gostovala avtorska razstava, posvečena dnevu športa. Pred tem je gostovala tudi po številnih slovenskih mestih. Imela je pet vsebinskih sklopov, ki so zajemali kratek pregled nekaterih zgodovinskih okoliščin in dogodkov ter osebnosti, ki so pomembno prispevale k temu, da se danes uvrščamo med redke narode v svetu, ki so prepoznali vlogo športa pri ohranjanju svoje samobitnosti.

Danes pa bodo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v ljubljanskem Tivoliju odprli razstavo V čevljih zmagovalcev – Slovenci in Slovenke ter njihovi športni dosežki. Odprta bo do do 1. aprila prihodnje leto.

Lani je bil na dan športa osrednji dogodek na Bledu, potekal je v času predsedovanja Slovenije svetu Evropske unije. Zato so se tedaj na Bledu zbrali državni generalni direktorji za šport EU. Osrednji temi sta bili evropski model športa in vseživljenjsko udejstvovanje s športom. Potekal je tudi seminar EU o športu za vse in ukvarjanju s športom v vseh življenjskih obdobjih.

Dan slovenskega športa smo v Sloveniji kot državni praznik prvič obeležili 23. septembra predlani z osrednjo prireditvijo na Trgu republike v Ljubljani. Poslanci državnega zbora so ga potrdili 18. junija predlani.

Na ta dan, 23. septembra leta 2000, so prvi zlati medalji za samostojno Slovenijo na igrah v Sydneyju osvojili veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

Dan slovenskega športa je tudi začetek evropskega tedna športa. Evropska komisija je v ponedeljek objavila peto raziskavo Eurobarometer o športu in telesni dejavnosti. Raziskava kaže, da se 38 odstotkov Evropejcev in Evropejk ukvarja s športom ali vadbo vsaj enkrat tedensko, 17 odstotkov pa manj kot enkrat tedensko. Do 45 odstotkov nikoli ne telovadi ali sodeluje v telesni dejavnosti. Številke so podobne kot ob prejšnji raziskavi leta 2017. Tokratna raziskava je tudi pokazala, da je polovica prebivalcev stare celine med pandemijo covida-19 svoje telesne dejavnosti zmanjšala ali jih celo popolnoma opustila.

“Izsledki, ki jih predstavljamo, kažejo, da je izjemno pomembno nadaljevati in dodatno okrepiti naša prizadevanja za spodbujanje telesne dejavnosti, zdravega življenjskega sloga in univerzalnih vrednot, vse od enakosti spolov do vključevanja skozi šport. Da bi ljudi spodbudili k večji aktivnosti, smo začeli že nekaj dragocenih pobud, med drugim evropski teden športa, ki se bo začel konec tega tedna in bo vključeval dogodke in aktivnosti v vsakem kotičku Evrope. V sodelovanju z državami članicami in partnerji iz športne sfere, od športnikov do trenerjev in lokalnih športnih klubov, zlasti pa z mladimi v tem evropskem letu mladih,” je dejala evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button