V Beogradu popoldan ženska štafeta, Stevens daleč od želja (dopolnjeno)

Slovenija bo imela na evropskem prvenstvu v plavanju v Beogradu v popoldanskem finalu žensko štafeto na 4 x 200 m prosto, ki je v kvalifikacijah zasedla četrto mesto. Največji udarec pa je doživel Peter John Stevens, ki se je spogledoval s polfinalom in normo za olimpijske igre v Parizu, a bil na 100 m prsno z 1:01,74 in 23. mestom daleč od želja.

Prav ženska štafeta bo velika uganka popoldanskega dela tekmovanja. V slovenski vrsti je tekmo zares vzela le Janja Šegel in z 1:57,87 dosegla daleč najboljši izid v sezoni. Gre za potrditev olimpijske norme B, popoldan pa bo zanesljivo napadla tudi normo A 1:57,26, s čimer bi sama poskrbela za najlepše darilo za 23. rojstni dan, ki ga praznuje prav danes.

“Odločila sem se, da bom vsak start vzela kot priložnost za olimpijsko normo. Nisem pa imela občutka, da sem tako hitra in presenetila sem tudi sama sebe. Verjamem, da sem popoldan lahko še hitrejša. Upam, da bomo vse štiri dale vse od sebe, da bomo pokazale, zakaj smo trenirale in da se lahko uvrstimo visoko.”

Hana Sekuti, Tjaša Pintar in posebej Katja Fain pa so nato močno varčevale z močmi, saj je bilo jasno, da se bo Slovenija uvrstila v finale in predtekmovanje je služilo le razporeditvi prog za finale. V ospredju so bile Madžarke.

“Videla sem, kako poteka tekma. Sama sem se odločila, da obdržim le četrto mesto, ki sem ga prevzela v predaji in plavala do cilja. Popoldan pa bomo videli, kje smo. Zdaj je težko napovedati, kako bo kdo plaval. Tudi se bomo borile, da bomo čim višje,” pa je jutranje plavanje pokomentirala Katja Fain.

Izraelke in Turkinje so z 8:04,85 in 8:05,87 dosegle izida, ki so ju Slovenke v finalu sposobne preseči, v boj za kolajne pa se bodo zanesljivo vključile vsaj še Avstrijke in Nemke.

Stevens danes pravega razloga za slabši nastop ni našel: “Dal sem vse od sebe in to je to. Letos sem imel veliko tekem, nihal sem tudi z zdravjem. Danes pa nekako občutki enostavno niso bili pravi. Morda je krivo to, ker smo plavali na zunanjem bazenu in se v tej vročini nisem znašel.” Zdaj bo Stevens v Beogradu bržkone napadal kolajno na 50 m prsno, kjer ima prvi prijavljen čas.

Zelo solidno je nastopila tudi moška štafeta 4 x 200 m prosto. Sašo Boškan, Arne Štular Furlan, Primož Šenica Pavletič in Jaka Pušnik so s 7:24,62 za vsega tri stotinke sekunde zgrešili slovenski rekord in kot prva rezerva pristali na 9. mestu.

“Popoldan bi lahko pokazali še malo več, a se nam ni izšlo. Vseeno pa mislim, da je izid dober, saj smo praktično vsi z izjemo Sašota dosegli svoje najboljše izide v sezoni. Sam sem debitant na EP in pomembne so tudi izkušnje,” je o tekmi povedal Arne Štular Furlan.

Nastope je odprl Anže Ferš Eržen in s 4:23,63 osvojil 14. mesto na 400 m mešano. Glede na štiri sekunde boljši osebni rekord je bil morda dosegljiv tudi finale, za katerega je zadostoval dosežek 4:21,82.

“Želel bi si plavati malo hitreje, a prvi start je vedno najtežji. Plaval sem izid, ki ga zjutraj plavam že dve sezoni, za več pa potrebujem analizo. Zdaj grem lahko optimistično na start na 200 mešano, kjer bo lažje, cilj pa je finale,” je po tekmi dejal Ljubljančan in priznal, da ga je v zadnjih 100 metrih v kravlu malo pobralo in je tam izgubil finale. “Pri meni je izrazito, da sem zjutraj počasnejši,” je dodal.

Nadaljevali sta Tjaša Pintar in Hana Sekuti na 100 m prosto. Prva je s 56,88 dosegla izid sezone in končala na 27. mestu, druga je bila 33. Neposredno se plavalki borita tudi za nastop v olimpijski štafeti v Parizu in v vse boljšem položaju je izkušena Radovljičanka.

“Glede na treninge sem si še želela boljši izid, bilo pa je najbolje letos. A danes bo zame v ospredju le popoldanska štafeta. Zjutraj je bil premor med obema nastopoma zelo majhen, zato sem varčevala moči, popoldan pa bomo vse kaj dodale,” pa je dva jutranja nastopa pokomentirala Pintar.

Back to top button