Urevčeva peta na Švedskem, Lampičeva kot sedma končala v polfinalu

Eva Urevc je bila peta v sprintu v prosti tehniki za svetovni pokal v smučarskem teku v Ulricehamnu na Švedskem. Za zmagovalko in domačinko Majo Dahlqvist je zaostaja 1,13 sekunde. Anamarija Lampič, druga Slovenka, je izpadla v polfinalu in bila na koncu sedma.

Drugo mesto je osvojila Švedinja Johanna Hagström (+0,30), najboljša v kvalifikacijah, tretje pa Američanka Jesse Diggins, vodilna v seštevku pokala (+0,39).

Urevčeva je v svojem tretjem posamičnem finalu sprintov v karieri v svetovnem pokalu začela zelo zanesljivo in bila v ospredju, kjer pa se ni obdržala za ključne trenutke tekme, ko je nazadovala na začelje, vendar s priborjenim petim mestom na koncu dosegla najboljši izid v pokalu doslej. Po šestih mestih decembra lani v Davosu in decembra predlani v italijanskem Cogneju je tokrat svojo uvrstitev izboljšala za eno mesto za skupno peto uvrstitev med deseterico, vse v sprintih.

Med tekači je zmaga prav tako ostala doma, slavil je Šved Oskar Svensson. Janez Lampič je bil v kvalifikacijah 40. (+9,80), Vili Črv pa je končal na 55. mestu (+12,08) med 78 nastopajočimi. Slovenca se tako nista uvrstila v izločilne boje.

Lampičeva je po drugem mestu konec prejšnjega tedna v klasičnem sprintu v Falunu tokrat ostala brez finala, a je še vedno vodilna v seštevku sprintov in ima sedaj 96 točk prednosti pred Švicarko Nadine Fähndrich. Lampičeva in Urevčeva sta skupaj tekli v drugi polfinalni skupini, prva večji del bolj rezervirano okrog tretjega mesta, Urevčeva pa ves čas na čelu ali na drugem mestu.

Tako je bilo tudi na koncu teka, ko je Urevčeva prva prečkala ciljno črto, 13 stotink je zaostala Švedinja Johanna Hagström, Lampičeva na tretje mestu pa 55 stotink, vendar je bil njen čas prepočasen, da bi se kot srečna poraženka uvrstila v finale, kar je v prvi kot zadnji uspelo Digginsovi, vodilni v svetovnem pokalu, ki je bila dobro sekundo hitrejša od Lampičeve.

Urevčeva je v tretji četrtfinalni skupini, vanjo je prišla kot sedma kvalifikantka, ves čas tekla zanesljivo na mestih za neposredni preboj v polfinale. Tudi v zaključku je gladko prišla na drugo mesto, z 0,25 sekunde zaostanka za Švedinjo Hanno Falk. Takoj v naslednji skupini je padla Linn Svahn, najboljša sprinterka minule zime in v dobri formi tudi v tej sezoni, vendar se je za Švedinjo tekma tedaj končala.

Lampičeva, peta v kvalifikacijah, je z rdečo majice vodilne sprinterke zime v zadnji, peti četrtfinalni skupini, ki je bila zelo izenačena, brez težav nadzirala potek tekme in si pred zaključkom pritekla nekaj metrov prednosti. S tem je preprečila kakšen možni zaplet pred ciljno črto.

V nedeljo bo v Ulricehamnu še ekipni sprint, 20. decembra lani sta bila v Dresdnu Lampičeva in Urevčeva tretji za doslej edine zmagovalne stopničke v pokalu slednje.

Source
sta.si
Back to top button