Ukrajina znova pozvala k izključitvi Rusov in Belorusov iz OI v Parizu

Ukrajina je v odprtem pismu, ki ga je naslovila na Mednarodni olimpijski komite (Mok) in Mednarodno rokoborsko zvezo (UWW) vnovič pozvala k izključitvi Rusov in Belorusov z olimpijskih iger poleti v Parizu. Pojasnili so, da nekateri športniki, ki bi lahko nastopili pod nevtralno zastavo, podpirajo ruski vojaški napad na njihovo državo.

V pismu so poimensko navedli deset rokoborcev, med njimi sta olimpijska zmagovalca v Tokiu 2021 v prostem slogu Zaur Ugujev in Zaurbek Sidakov. Pri tem so dodali številne povezave do njihovih domnevno spornih izjav.

Zaradi njih je že dobil prepoved sodelovanja na olimpijskih kvalifikacijah dvakratni olimpijski prvak Abdulrašid Sadulajev, ki je sprva dobil zeleno luč. Posebna komisija UWW, ki odloča, ali Rusi in Belorusi izpolnjujejo strog kriterije Moka za nastop, je pred tem pojasnila, da so našli nove dokaze, da Sadulajev podpira vojno v Ukrajini. Drugi kriterij za izključitev je članstvo v vojaških ali drugih varnostnih organizacijah.

Mok je pred časom dejal, da na OI v francoski prestolnici pričakuje okrog 36 ruskih ter 22 beloruskih športnic in športnikov. Tako kot že nekajkrat je Ukrajina tudi tokrat pozvala, da naj se naredi vse, da bi zaradi podpore ruski agresiji preprečili njihovo udeležbo na OI.

Back to top button