Triglav po 19. naslov državnega prvaka, Mariborčani po drugega

V finalu končnice državnega prvenstva v vaterpolu se bosta pomerili ekipi Triglava in mariborskega Branika. Prva tekma bo na sporedu v soboto, ob 19.30, v Kranju, druga v sredo, 22. maja, v Mariboru in morebitna tretja prihodnjo soboto, spet v Kranju.

V soboto bo ob 18. uri na bazenu Kodeljevo na sporedu tudi prva tekma za tretje mesto med Ljubljano Slovanom in Koprom.

Domača vaterpolska sezona, ki v letošnji sezoni ni bila prav dolga, se bliža svojemu vrhuncu. Na sporedu so le še zaključni boji za prvo, tretje in peto mesto. Največ pozornosti je seveda namenjeno finalnemu obračunu med kranjskimi in mariborskimi vaterpolisti.

Do zdaj so v državnih prvenstvih veliko več uspeha imeli Kranjčani, ki imajo v svojih vitrinah že 18 pokalov, namenjenih državnim prvakom, Mariborčani so do njega prišli le leta 2014. Pri zadnjem naslovu Triglava je lani sodeloval tudi 16-letni Nace Štromajer, ki je v letošnji sezoni samo potrdil, da gre za enega največjih talentov v slovenskem vaterpolu.

“Malo treme pred finalnimi tekmami je, čeprav sem bil že lani v ekipi, vendar sem letos dobival več priložnosti. Bomo videli, ampak na koncu gre le za tekme,” se finalnih obračunov z Mariborčani veseli mladi vaterpolist Triglava, ki je v letošnji sezoni z Branikom igral tri tekme in vse tri dobil. V prvi, ki je veljala tako za ligo AWL, kot državno prvenstvo je bilo 18:10, v drugem delu državnega prvenstva 10:7 in v četrtfinalu pokala Slovenije 14:8.

Ob edinem dozdajšnjem naslovu državnega prvaka za Branik je pred desetimi leti sodeloval tudi Aljaž Pevec, ki je nato odšel v Avstrijo, lani pa se je spet vrnil v Maribor.

“V finalu smo takrat premagali Koprčane, je pa zdaj situacija drugačna kot pred desetimi leti. Dobro, tudi takrat smo imeli mlado ekipo, mislim, da mlajšo od zdajšnje, takrat je bil tudi Triglav v nekakšni krizi, tako da je bil naš glavni konkurent Koper, vendar je danes liga močnejša, kot je bila takrat,” se takratnega naslova spominja Pevec.

Mariborska pot do finala je bila vsekakor težja od kranjske, saj je bila njihov nasprotnik v polfinalu končnice Ljubljana Slovan, medtem ko je Triglav igral s Koprčani. Toda v letošnji sezoni Braniku ljubljanska ekipa očitno zelo ustreza, saj je dobila vse štiri medsebojne tekme.

“V polni postavi smo proti Kranjčanom igrali le eno tekmo, še tisto v sklopu lige AWL v Kranju, je pa res, da nam Triglav ne leži. Njihova prednost je, da so ves čas skupaj, v ekipi nimajo tujcev, ob tem so igrali še več težkih tekem, saj so igrali v pokalu challenger in ravno zaradi teh tekem jim prepuščamo vlogo favoritov, kar pa ne pomeni, da jih ne bomo skušali presenetiti,” priložnost za svojo ekipo vidi Pevec.

V lanski sezoni so ljubljanski vaterpolisti igrali v treh finalih, v vseh treh so morali priznati premoč Triglava, v letošnji pa jim preostaja le še boj za tretje mesto v državnem prvenstvu. V ligi AWL se niso uvrstili na zaključni turnir, v pokalu Slovenije jih je Triglav zaustavil v polfinalu, v državnem prvenstvu pa je bil zanje usoden Branik. Štirikratni državni prvaki so s Koprčani, ki jih po koncu državnega prvenstva čaka še finale pokala Slovenije, igrali le v ligi AWL in zmagali z 28:7.

Preverite tudi
Close
Back to top button