Tina Mrak in Veronika Macarol po letu dni premora na SP v jadranju

Tina Mrak in Veronika Macarol bosta po več kot letu prisilnega tekmovalnega premora zaradi pandemije novega koronavirusa od ponedeljka do sobote tekmovali na svetovnem prvenstvu v jadralnem razredu 470 v Vilamouri na Portugalskem, kjer potnici na olimpijske igre v Tokiu načrtujeta boj za najvišja mesta.

Dvakratni evropski prvakinji v Bourgasu 2018 in Aarhusu 2015 sta na SP že stali na zmagovalnem odru, bronasti sta bili v Solunu 2017, na prejšnjih OI v Riu de Janieru leta 2016 pa sta po boju za odličja vse do zadnjega na koncu pristali na šestem mestu.

Primorki sta kakšnih deset dni že na prizorišču SP. “Dobre pogoje za trening sva imeli, potem pa sva nastopili še na tridnevni regati, na kateri je bila večina udeleženk SP in sva zasedli deseto mesto, s tem nisva bili najbolj zadovoljni. Jadrali smo po lahkem vetru med 7 in 12 vozli, zadnji dan je bil tudi malo močnejši. V šestih zelo lepih regatah sva videli, da delava še kar nekaj napak, ki jih želiva odpraviti in na SP poseči po na najvišjih mestih,” je iz Portugalske za STA povedala krmarka Mrakova,

Jadrnico je iz domovine na južno portugalsko obalo pripeljal njun trener Tomaž Čopi, sami pa sta šli do Lizbone z letalom, ob obveznih testiranjih pred odhodom večjih težav na mejah niso imeli.

“Vse tu je zaprto, čudno stanje je v družbi, ampak lep je občutek, ko je po več kot letu dni vnovič na kupu vsa konkurenca, Od januarja lani in svetovnega pokala v Miamiju ni bilo večjih tekmovanj. Komaj smo čakali na to v olimpijskem letu. Nisva vedeli, kaj pričakovati, ker tako dolgo ni bilo tekem, a sva videli, da se lahko boriva za visoka mesta,” je dodala flokistka Macarolova.

Uspehi v 2018 so jima prinesli naziv najboljše slovenske ekipe leta, zdaj ju od ponedeljka do sobote, ko je predvidena regata za medalje, čaka nastop med 27 najboljšimi posadkami iz 18 držav razreda 470.

“Malo je nervoze po leti dni, malo čudno je bilo vse skupaj, ker se tako dolgo nismo videli. Ampak vsi smo veseli, da sploh imamo možnost tekmovati. Ne vemo, koliko regati bo še pred OI, ker se odpovedi vrstijo. To prvenstvo je zato še bolj pomembno, ker bi nama dober rezultat pomagal tudi pri motivaciji in bi bolj mirno pričakali OI,” je dodala Mrakova.

Nedavno je bil odpovedana 53. olimpijski teden v francoskem Hyeresu, kjer je konec aprila in v začetki maja predvideno še evropsko prvenstvo. “Mogoče bodo iz Francije to prvenstvo prestavili na drugo prizorišče, pred OI bo potem le še regata svetovnega pokala v začetku junija v Enoshimi na Japonskem. Upamo, bo vsaj to ostalo do v koledarju tekmovanj,” sta v en glas povedali najboljši slovenski jadralki zadnjega desetletja.

“Čim bolje želiva začeti že prvi dan SP na Portugalskem, ker obstaja možnost brezvetrja in s tem odpovedi regat med prvenstvom. Zato bo vsak plov pomemben. Pozimi sva opravili nekaj sklopov priprav na Siciliji, zato sva prišli na Portugalsko dobri pripravljeni. Zaradi odpovedi regat v olimpijski sezoni po tako dolgem premoru je vedno težje, a se s tem ne smeva obremenjevati in se želiva čim bolje pripraviti na OI v Tokiu,” je še napovedala Macarolova.

Olimpijsko normo imata že dolgo časa zagotovljeno, zadnje vozovnice za OI v japonski prestolnici pa bodo podelili prav na SP v Vilamouri.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button