Šušteršič: Vložili smo veliko napora in odlično pripravili tekmovalne naprave (intervju)

V Planici se bo danes končalo mladinsko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Generalni sekretar organizacijskega komiteja Planica 2024 Tomaž Šušteršič je v pogovoru za STA dejal, da so kljub nenaklonjenim vremenskim razmeram vložili veliko napora in odlično pripravili tekmovališča, v prihodnosti pa si obetajo ponovno gostiti takšno tekmovanje.

Dolina pod Poncami je lani gostila člansko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, v okviru tega pa letos priredila še mladinsko SP, ki je potekalo od 5. februarja.

“To prvenstvo bo sklenilo dvoletna prizadevanja organizacijskega komiteja Planica z najprej uspešno izpeljanim lanskoletnim članskim SP in zdaj še z mladinskim. Gre na nek način za povezana dogodka, enoten je bil tudi proračun dogodkov, seveda interno razdeljen. Ko smo se pogovarjali z Mednarodno smučarsko zvezo (Fis), je bila obveza organizatorja članskega SP, da potem izpelje še mladinsko,” je v pogovoru za STA uvodoma dejal Šušteršič.

Vreme med MSP organizatorjem sicer ni bilo naklonjeno, a Šušteršič pravi, da so bile tekmovalne naprave odlično pripravljene: “Vložili smo veliko napora, da smo zadostili športnim kriterijem, ki jih takšno tekmovanje zahteva. Ne glede na to, da govorimo o mladinskem SP, je raven organizacije potrebno ohraniti na najvišjem možnem nivoju, kar se tiče športa, pa tudi vse logistične podpore.”

“Z več desetletnimi izkušnjami smo uspeli tudi določene rešitve, ki smo jih uvedli v lanskem letu, prenesti v to prvenstvo. Nenazadnje smo naslovili tudi trajnost, ne samo okoljsko, temveč tudi ekonomsko ter družbeno trajnost, z določenimi ukrepi. Ravno tako veliki dogodki lahko bistveno pripomorejo v kontekstu ozaveščanja, kar je še posebej pomembno na prvenstvu, ki se ga udeležujejo mladi športniki, ki na to pot šele stopajo,” pravi Šušteršič.

Letošnjega MSP se je udeležilo dobrih 1100 udeležencev iz 44 držav na dveh prizoriščih v treh disciplinah. “Nordijski center Planica je kompaktno prizorišče, potrebno je bilo pripraviti dve ločeni tekmovališči, ki sta ga pripravljala dva ločena tekmovalna odbora. Ampak vse to smo že na nek način preizkusili lani in tu je vse steklo brezhibno. Medtem je bila logistična podpora bistveno okrnjena, ni bila niti potrebna. Številčna podpora ni bila tako velika, ampak še vedno je tu sodelovalo prek 350 prostovoljcev.”

“Seveda se je sama priprava začela praktično takoj, ko je padel zastor nad lanskim prvenstvom. Zelo pomembno je, da smo nekatera dogajanja, spoznanja, rešitve, ki smo jih implementirali lani, lahko prenesli tudi v to prvenstvo, se nekaj naučili,” je še dodal.

Slovenija je sicer pred tem že gostila MSP leta 2006 v Kranju in Medvodah, leto kasneje je Planica prvenstvo gostila skupaj s Trbižem. “Že takrat je bilo MSP posebno, eden večjih zalogajev za tisto obdobje, ampak organizacijska ekipa, vsaj v delu tekmovalnega odbora, je večinoma ista. Priprava tekmovanj vsako sezono drži to ekipo v neki kondiciji, pripravljenosti, ni nekih prekinitev. Vsako leto se naučimo nekaj novega, dodamo nekaj in to je tisto, kar potem naredi ekipo usposobljeno, da po tej plati ne sme biti nobenega organizacijskega spodrsljaja.”

Kot pravi Šušteršič, si tudi v prihodnosti zanesljivo obetajo gostiti takšna tekmovanja: “Prvi mejnik je leto 2028, ko bo Planica zopet gostila SP v poletih, kar bo potrjeno maja na kongresu Fis, glede na to da je Planica edini kandidat. Naslednji mejnik, s katerim se spogledujemo, bi bilo leto 2031, ko bi Planica spet lahko organizirala SP v nordijskem smučanju, torej člansko in posledica tega zelo hitro, nekje v dveh letih, še mladinsko.”

Za gledalce je bil ogled MSP prost: “Tudi v tujini v zadnjih letih so imela prvenstva prost dostop do tekmovališč. Nenazadnje gre večinoma za bodisi starše bodisi sorodnike, prijatelje tekmovalcev. V prvih dneh smo tudi slovenskim šolarjem ponudili udeležbo, odziv je bil fantastičen.”

Točnega števila gledalcev zaenkrat še ne more podati, saj tega niso beležili kot v primeru vstopnic: “Nekaj analize bo še potrebne. Število gledalcev bomo skušali združiti iz več virov, ocene policije, varnostne službe, tudi nas organizatorjev. Vseeno bi ocenil, da je bilo vsak dan nekje med 500 in tisoč gledalcev. Če to pomnožimo, kljub res slabim vremenskim razmeram, lahko govorimo nekje od pet do deset tisoč gledalci v vseh dneh.”

Planica pa bo tudi letos tradicionalno gostila zaključek sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Finale bo tokrat imel dva dodatna presežka. “Najprej obeležujemo 90 let od prvih mednarodnih tekmovanj v smučarskih skokih v Planici in potem seveda še slovo Petra Prevca, ki bo zanesljivo posebno, čustveno in nenazadnje spektakularno. Če ne rečem skromno, si obetamo polno Planico vse štiri dneve. To je na nek način prav, je največji slovenski športni praznik, letos z dvema posebnima trenutkoma še toliko bolj čustven,” je zaključil Šušteršič.

Back to top button