Strokovni svet za šport dal zeleno luč proračunskim sredstvom v višini 26 milijonov evrov

Na seji strokovnega sveta za šport so dali pozitivno mnenje k letnemu programu športa, ki predvideva 26 milijonov evrov iz državnega proračuna. Nekaj časa so posvetili tudi sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa za športne aktivnosti v naslednjem obdobju.

Direktorica direktorata za šport Mojca Doupona je uvodoma pojasnila, da potekajo priprave za sproščanje v okviru skupine ministrice za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) Simone Kustec. “Ta skupina je obravnavala tudi predloge strokovnega sveta in ocenila, da se ne skladajo povsem s tistimi ukrepi, ki jih je kot osnovo postavila vlada … Boljša epidemiološka slika ta čas pri nas pa nas navdaja z upanjem, da se bo začel šport pri nas počasi sproščati,” je napovedala Doupona.

Letni program športa, osrednjo temo današnje seje, je 4. februarja potrdil že izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije. Lani je bilo iz proračuna na voljo le 19 milijonov evrov za športne dejavnosti, ker so bila sredstva za infrastrukturo namenjena za povračila izpada prihodkov za dejavnosti, ki v času epidemije niso mogle delovati, ter za druge podobne ukrepe za blažitev ekonomskih posledic trenutnih razmer.

“Letos je bil tako pri letnem programu športa narejen lep napredek. Športnim programom je namenjenih 14 milijonov, z osmimi milijoni je pomembna postavka dodatno še za športne objekte. Tu so največ pridobile obnove in gradnje zunanjih površin, pričakujemo možno pomoč okrog petdesetim občinam. Predvideni so tudi investicije v plavalne bazene, ker je po pridobljenih podatkih iz občin zelo velik primanjkljaj. Predvidena so tudi sredstva za obnovo dvorane Tabor v Mariboru za evropski olimpijski festival mladih,” je izpostavila Doupona.

Ker se bo letos, vsaj v prvem delu leta, v šolah najprej odvijala splošna športna vadba za nadomestitev časa po zaprtju šol lani in januarja letos, bo zmanjkalo časa za prostočasne programe otrok in mladine ter s tem denimo za program naučimo se plavati. Ta sredstva so preusmerjena na druge programe v času šolskih počitnic, da bi na ta način prek šol in društev najmlajši vendarle prišli do potrebnih plavalnih veščin tudi v tem letu.

Večji bo obseg sredstev za znanstveno-raziskovalno dejavnost, saj je treba v Sloveniji po mnenju Doupone med drugim po 12 letih vnovič opraviti raziskave športno-rekreativnih dejavnosti, ki so bile nazadnje opravljene pred 12 leti, podatki bodo namreč potrebni za obvladovanje posledic epidemije, narediti pa bo treba še nekaj analiz na drugih področjih.

Udeleženci seje so predlog letnega programa potrdili, z nekaj pomisleki Gregorja Juraka in Janeza Sodržnika. Slednji je izpostavil po njegovem mnenju premajhno rast sredstev na področjih športa za vse. Ta bodo po besedah Doupone v večji meri kot doslej vključena v programe nove evropske perspektive in v ta namen se pri nas pripravljajo zadnje podrobnosti za črpanje sredstev iz proračuna EU od letos do leta 2025.

Člani strokovnega sveta so dali soglasno pozitivno predhodno mnenje k slovenski kandidaturi za organizacijo svetovnega prvenstva v kegljanju konec avgusta in v začetku septembra letos, ker je prvotna kandidatka Poljska izvedbo odpovedala. Tekmovanja bodo zaradi ukrepov za zajezitev epidemije lahko v manjših dvoranah kot običajno, zato bi lahko Slovenija prvenstvo po zadnjem konec osemdesetih let prejšnjega stoletja ponovno izvedla.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button