Stoch zmagovalec tekme v Nemčiji, Lanišek 12.

Zmagovalec prestižne novoletne turneje Poljak Kamil Stoch je zmagovalec tekme smučarjev skakalcev za svetovni pokal v nemškem Titisee-Neustadtu. S skokoma 139 in 144 metrov je za štiri točke premagal vodilnega v svetovnem pokalu Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda (137,5 in 238,5 m) ter za 10,8 rojaka Piotra Žylo ( 143 in 139,5 m).

 

Lanišek potrjuje, da je trenutno najboljši slovenski skakalec. S skokoma, dolgima 130,5 in 134,5 metra, je na koncu zasedel 12. mesto (247,7 točke). V primerjavi s prvo serijo je napredoval tri mesta, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je ostal šesti.

Skromen slovenski izkupiček je reševal Peter Prevc, ki je pristal pri 122 in 129 metrih (228,2 točke) in bil 21. ter prav tako z drugim skokom pridobil tri mesta.

Prevc je že desetič v sezoni osvojil točke in še vedno napreduje na večni lestvici svetovnega pokala, kjer je letos že presegel mejo 9000 točk in je med najboljšo deseterico.

Preostali Slovenci so bili tudi v vetrovni loteriji, na kateri pa so najboljši opravili svoje, za nove točke svetovnega pokala in finale prekratki že v prvem nastopu. Tilen Bartol je pristal pri 131 metrih in bil 34., Cene Prevc pa 122,5 metra in končal kot 37.

Žiga Jelar je bil 39. in skočil 121 metrov. Domen Prevc pa je s 148 metri še vedno rekorder skakalnice, a je daleč od nekdanje forme. Skok 123,5 metra je pomenil 40. mesto.

“Težka tekma. Z izjemo Anžeta in Petra, ki sta predvsem v finalu opravila dva zelo solidna skoka, morda nista imela veliko sreče z vremenskimi pogoji, saj je bila danes kar vetrovna loterija, za druge štiri fante težko rečem, da so imeli smolo. Bolj kot to, so opravili slabše skoke in imamo nekaj stvari, ki jih moramo popraviti do jutri. Mislim pa, da so v enem dnevu sposobni narediti korak naprej,” je po tekmi povedal glavni trener Robert Hrgota.

Po prvi seriji je v turistično atraktivnem Schwarzwaldu vodil Poljak Dawid Kubacki, ki pa v finalu ni zdržal pritiska in zdrsnil na sedmo mesto. To je za 39. zmago v karieri, s čimer se je izenačil s slovitim rojakom Adamom Malyszem, in tretjo v sezoni izkoristil 33-letni Stoch.

V nedeljo bo v Titisee-Neustadtu še ena tekma.

 

 

Source
STA
Back to top button