Srbska zveza protestirala zaradi skandiranja na tekmi med Albanijo in Hrvaško

Nogometna zveza Srbije je poslala pismo generalnemu sekretarju Evropske nogometne zveze (Uefa) Teodoreju Teodoridisu v zvezi s skandiranjem na sredini tekmi med Hrvaško in Albanijo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Pri srbski zvezi trdijo, da so navijači Hrvaške in Albanije na tekmi, ki se je končala z 2:2, vzklikali “Ubij Srba”.

“Kot ste bili verjetno obveščeni, so hrvaški in albanski navijači od 58. minute in 28. sekunde do 58. minute in 50. sekunde vzklikali ‘Ubij, ubij Srba’,” so zapisali pri srbski nogometni zvezi.

“Ni šlo za posameznike iz navijaških vrst, ampak za večje število navijačev teh reprezentanc. Gre za početje, ki v tistem trenutku ni bilo sankcionirano v skladu s predpisi Uefe, ki so jasni, kot je jasno tudi ravnanje uradnih oseb v takšnih situacijah, ” piše v pismu srbske zveze.

“Takšno obnašanje je nesprejemljivo v vseh situacijah, še posebej pa na tako velikem športnem dogodku, ki ga spremljajo povsod po Evropi in svetu. Namesto da bi bil nogometni stadion prostor, kjer se bo navijalo za svoje ekipe in promoviralo športno in pošteno vzdušje, smo bili na tej tekmi priča popolnoma nesprejemljivemu vedenju. Po naših informacijah je po koncu tekme igralec albanske ekipe pred tribuno z albanskimi navijači po zvočniku vzklikal isti poziv in hujskal množico,” piše v pismu zveze.

Na zvezi so prepričani, da bi morale uradne osebe na tekmi v trenutku, ko se je začelo skandiranje navijačev obeh omenjenih reprezentanc, tekmo prekiniti in jo nadaljevati v treh za takšne primere predpisanih korakih.

“To je izrecno predvideno v Uefinem pravilniku v zvezi s postopanjem v primerih rasističnega vedenja na nogometnih stadionih. Uradniki Uefe na tekmi tega niso uporabili na pravi način, zato smo še toliko bolj presenečeni,” so pri srbski zvezi dodali v pismu.

V njem generalnega sekretarja Uefe pozivajo, da naj se njeno disciplinsko telo “odzove na pravilen način in sankcionira tovrstno ravnanje navijačev obeh reprezentanc ter zagotovi normalen potek tekem”.

V srbski zvezi opozarjajo, da so zelo prizadeti zaradi dogajanja na tej tekmi. “Takšnega žaljenja naroda z vzkliki, da jih je treba pobiti, na športnih prireditvah že dolgo ni bilo. Takšno divjanje velikega števila navijačev ni v skladu s predpisi Uefe in z osnovnim človeškim vedenjem,” so zapisali.

“Želimo vas spomniti, da tovrstno divjanje, sovraštvo in rasizem predstavljajo vse tisto, proti čemur se bori vaša organizacija. Nogometna igra, sploh na dogodku, kot je evropsko prvenstvo, bi morala biti tista, ki združuje posameznike, države, narode, ne pa postati orodje, ki se ga bo uporabljalo za namene, ki so popolnoma v nasprotju s predstavami, ki naj bi jih predstavljala nogometna igra,” so pri srbski zvezi sklenili zapis.

Back to top button