Slovenski rokometaši po neodločenem izidu z Egipčani končali nastope na SP

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na današnji tekmi 3. kroga drugega dela svetovnega prvenstva v Kairu igrala neodločeno z Egiptom 25:25 (8:12) in končala nastope na letošnjem turnirju.

 

 

* Osrednja dvorana v Kairu, brez gledalcev, sodnika: Schulze in Tonnies (oba Nemčija).
* Slovenija: Ferlin, Lesjak, Blagotinšek, Henigman, Janc 6, Dolenec 4, Cingesar, Cehte, Kodrin, Gaber 2, Zarabec 4, Ovniček, Makuc, Bombač 2, Mačkovšek 4, Suholežnik 3.
* Egipt: Hendawy, Eltayar, Omar 6, Hassan, Moamen, Hesham, Elmasry, Nawar 1, Elwakil, Y. Elderaa 4, Kaddah, S. Elderaa 2, Elahmar 2, Mamdouh, Zein 3, Sanad 7.
* Sedemmetrovke: Slovenija 2 (1), Egipt 4 (3).
* Izključitve: Slovenija 12, Egipt 4 minute.
* Rdeči karton: /.

V slovenskem taboru so imeli obilo zdravstvenih težav pred odločilno tekmo za preboj v četrtfinale. Nastop kapetana Jureta Dolenca je bil pod velikim vprašajem zaradi poškodbe prepone, Dragan Gajić, Staš Skube, Borut Mačkovšek in Dean Bombač pa so imeli želodčne težave. Na ogrevanju je povsem omagal še steber obrambe in krožni napadalec Blaž Blagotinšek, v tako zdesetkani zasedbi pa kljub dobri predstavi v prvem in v začetku drugega polčasa, ko so imeli pet golov prednosti (15:10), niso dosegli zmage nad gostitelji, ki jim je edino zagotavljala obstanek na turnirju.

Slovenija je v skupinskem delu v Aleksandriji premagala Južno Korejo in Belorusijo ter izgubila proti Rusiji, v drugem delu v Kairu pa je bila boljša od Severne Makedonije, s Švedsko in Egiptom pa je remizirala.

Švedski strokovnjak na slovenski klopi Ljubomir Vranješ je zavoljo številnih težav v svoj kader uvrstil tudi mladega Domna Makuca in Tilna Kodrina. Njegova uvodna postava – na vratih je bil Klemen Ferlin, na krilnih položajih Blaž Janc in Nik Henigman, na zunanjih Mačkovšek, Miha Zarabec in Dolenec, na mestu krožnega napadalca pa Matej Gaber – je sijajno odprla tekmo.

Po golih Gabra in Zarabca so v tretji minuti povedli z 2:0, prvi gol pa so prejeli globoko v šesti minuti. Do enajste minute so bili vseskozi v rezultatski prednosti, po izidu 3:3 pa so v naslednjih petih minutah naredili delni izid 4:1 in povedli s 7:4.

Španec na klopi Egipta Roberto Parrondo je z minuto odmora skušal prekiniti slovensko prevlado v prazni dvorani v Kairu, po njej pa se razmerje moči ni spremenilo. Slovenska obramba je bila še naprej na izjemno visoki ravni, Ferlin je takoj ujel pravo delovno temperaturo in v prvem polčasu zbral enajst obramb, v napadu pa je razlika – kljub nekaterim zgrešenim čistim strelom – po golih Matica Suholežnika in Dolenca v 24. minuti narasla na 10:5.

Vranješevi varovanci so v končnici prvega polčasa malenkostno popustili, Egipčani so se jim v 29. minuti približali na dva gola (10:8), na veliki odmor pa po golih Mačkovška in Janca v zadnji sekundi odšli s prednostjo štirih golov (12:8).

Slovenci so naravnost perfektno odigrali prvi polčas, vseskozi so imeli nadzor nad tekmeci, v obrambi pa prejeli le osem golov. Vsak igralec, ki je stopil na igrišče, je prispeval svoj delež.

Disciplinirano predstavo so prikazali tudi v začetku drugega polčasa. V 35. minuti je prednost znašala pet golov (15:10), v naslednjih dveh minutah pa so Slovenci po izključitvi Henigmana naredili tri začetniške napake v napadu, kar so Egipčani izkoristili in dosegli kar tri gole na prazna slovenska vrata, v 39. minuti pa jih tudi ujeli in izenačili na 15:15.

A slovenskim težavam ni bilo videti konca, v 40. minuti so prvič na dvoboju zaostali (16:17). Do 49. minute je bila tekma povsem odprta (19:19), dve minuti kasneje pa so Slovenci prvič na dvoboju zaostali za dva gola (19:21).

Vranješevi izbranci niso vrgli puške v koruzo, po golih Mačkovška in Suholežnika so v 53. minuti tekmo postavili v začetno izhodišče (22:22), poldrugo minuto kasneje pa znova zaostali za dva gola (22:24). Dobri dve minuti pred koncem so jim gostitelji spet ušli na dva gola (23:25), v končnici so Slovenci, ki so v drugem polčasu naredili številne tehnične napake in prejeli kar 17 golov, več kot dvakrat več kot v prvem polčasu, so izenačili na 25:25, za preobrat pa jim je zmanjkalo časa.

V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Blaž Janc s šestimi goli, vratar Klemen Ferlin pa je zbral 20 obramb.

“O čudnih dogajanjih pred začetkom današnje tekme bi lahko marsikaj povedal, a ne bom. V odsotnosti petih igralcev nismo dosegli zmage, ki nam je zagotavljala napredovanje, pokopale pa so nas neumnosti v drugem polčasu. Dali smo vse od sebe in se borili po svojih najboljših močeh, a nam je zmanjkalo kanček športne sreče. Ponosen sem, da sem kapetan te reprezentance,” je po tekmi za RTV Slovenija dejal Dolenec.

“Kar osem mojih igralcev je imelo pred tekmo želodčne težave, v teh okoliščinah so naredili ogromno na tekmi proti Egipčanom. V drugem polčasu smo naredili nekaj neumnosti, predvsem v igri šest na pet, a smo se vseskozi borili po svojih najboljši močeh. Škoda, na tem prvenstvu smo izgubili le eno tekmo, menim, da imamo ekipo za četrtfinale. Glavo gor, pred nami so novi izzivi, prvi od teh je že marčevski kvalifikacijski turnir v Berlinu za olimpijske igre v Tokiu,” je dodal Vranješ.

 

Source
STA
Back to top button