Slovenski rokometaši brez glasnih napovedi v Debrecen

Slovenska moška rokometna reprezentanca je lani doživela dve grenki izkušnji. Na svetovno prvenstvo v Egipt se je podala po kolajno, a nato osvojila deveto mesto, v kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu pa ni bila konkurenčna Švedski in Nemčiji. Na bližnje evropsko prvenstvo na Madžarskem in Slovaškem zdaj odhaja brez glasnih napovedi.

 

 

“Korak za korakom,” bo vodilo izbrancev švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa na 13. slovenskem nastopu na evropskih prvenstvih, kar v praksi pomeni, da se bodo na Madžarskem izključno posvečali le svojim naslednjim tekmecem na tekmovanju.

V Debrecenu se bodo najprej v četrtek (13. januar) pomerili z Makedonci, v soboto (15. januar) jih nato čakajo imenitni Danci, v ponedeljek (17. januar) pa še Črnogorci. Nastop v drugem delu tekmovanja med 20. in 26. januarjem v Budimpešti si bodo izborili le v primeru prvega ali drugega mesta v skupini A, v nasprotnem primeru se bodo vrnili v domovino.

“V sklepnih pripravah v Zrečah smo se predvsem ukvarjali z našo igro. Poudarek je bil na naših nalogah v obrambi kot napadu, predvsem pa na hitre in tekoče prehode iz obrambe v napad. Ena naših glavnih nalog je bila tudi dvigniti raven agresivnosti v naši igri,” je o sklepnih pripravah dejal 48-letni rokometni strokovnjak iz Göteborga.

Šved je ob tem priznal, da so bile priprave za letošnji turnir na Madžarskem in Slovaškem zaradi neprestanega strahu pred okužbami veliko bolj zahtevne kot za lansko svetovno prvenstvo v Egiptu.

“Na turnirju se nam ni treba bati nobenega tekmeca, moramo pa vse spoštovati. Zdaj nas zanima le uvodna tekma proti Severni Makedoniji, šele po njej se bomo osredotočili na Dansko, po tem obračunu pa še na Črno goro,” je bil pragmatičen strokovni vodja slovenskih rokometašev pred odhodom v Debrecen, kamor se je skupaj s svojimi varovanci danes odpravil iz slovenskega pripravljalnega tabora v Zrečah.

Slovenski kader je v primerjavi z lanskim svetovnim prvenstvom nekoliko spremenjen. Na Madžarskem bodo manjkali nekateri dolgoletni nosilci igre, kot so Dean Bombač, Matej Gaber in Klemen Ferlin. Na Vranješevem seznamu ni niti Dragana Gajića, ki je po nekajletnem premoru lani znova oblekel dres z državnim grbom na prsih, priložnost za dokazovanje pa bodo dobili reprezentančno neizkušeni Jože Baznik, Aljaž Panjtar, Tilen Sokolič, Matic Grošelj in Vid Levc.

V reprezentanco se je skozi velika vrata vrnil Gašper Marguč. Vselej mirni in preudarni krilni rokometaš iz Celja v dresu madžarskega velikana iz Veszprema podobno razmišlja kot selektor, tudi njega trenutno zanima le uvodna tekma proti Severni Makedoniji.

“Gre za kakovostno reprezentanco, ki je predvsem nevarna v prvem delu tekmovanja, ko ima še veliko moči in svežine. Na minulih evropskih prvenstvih smo se na tekmah z njo že nekajkrat opekli. Naš glavni cilj je, da se prebijemo v drugi del tekmovanja,” je pred odhodom v Debrecen o reprezentanci Severne Makedonije dejal Celjan.

Marguč se bo na desnem krilu izmenjaval z Blažem Jancem. V primeru, da bo slednji zasedel mesto desnega zunanjega, kar je tudi ena od opcij v Vranješevi strategiji, pa bo slovenska igra na desni stani slonela na njunih ramenih.

“Kljub okoliščinam smo opravili vse, kar smo si zadali in kar je selektor načrtoval, razen dveh pripravljalnih tekem z Italijo. Na prvenstvo gremo korak za korakom in videli bomo, kam nas bo to pripeljalo. Prva tekma turnirja je zmeraj uganka. Proti Makedoncem pričakujem dober in trd obračun, saj smo se z njimi že večkrat pomerili. Neznank ni,” je pred odhodom na Madžarsko dejal Margučev klubski soigralec in krožni napadalec Blaž Blagotinšek.

Slovenija je na dosedanjih svojih dvanajstih evropskih prvenstvih najboljši rezultat dosegla na domačih tleh 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji zasedla drugo mesto. Na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020 se je prebila v polfinale, a nato zasedla četrto mesto.

Na Hrvaškem 2000 je bila peta, v Srbiji 2012 šesta, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osma, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseta, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsta, na Švedskem 2002 dvanajsta, najslabši dosežek pa je iztržila na Poljskem 2016, ko je zasedla 14. mesto.

Source
STA
Back to top button