Slovenske nogometašice čaka konec prvega dela kvalifikacij za EP

Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo v prihodnjih dneh igrala tekmi 5. in 6. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici. Izbranke Saše Kolmana bodo v petek ob 19. uri igrale v Kišinjovu proti Moldaviji, štiri dni pozneje pa bodo v Kidričevem ob 19. uri igrale proti Severni Makedoniji.

Slovenke so za zdaj uspešne v ligi C, v skupini C2 imajo po štirih tekmah maksimalnih 12 točk, sledijo pa Severna Makedonija (7), Latvija (3) in Moldavija (1).

“Seznam igralk je enak, kot je bil na zadnji akciji, brez sprememb. Ker smo s puncami zadovoljni. Igramo dobro in zmagujemo. To smo si želeli, to smo si zastavili za cilj. Tudi vzdušje v reprezentanci je super, po zadnji akciji pa sploh. Tudi na tem področju smo naredili korak naprej,” je sprva ob objavi seznama za Nogometno zvezo Slovenije dejal Kolman.

“Pred nami sta še dve tekmi v tem delu kvalifikacij. Matematično še nismo prvi v skupini, je pa cilj, da nam to uspe. Želim si, to pričakujem, da do konca odigramo profesionalno in da kvalifikacije končamo brez izgubljene točke,” je še povedal.

Na njegovem seznamu so Kaja Eržen (Fiorentina), Zara Kramžar (Roma), Sara Gradišek (Bologna), Melania Pasar (Honved), Sara Ketiš (Chievo), Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt), Sara Agrež (Köln), Korina Lara Janež (Leipzig), Dominika Čonč (Levante), Nina Kajzba (Napoli), Lana Golob (Leuven), Kaja Korošec (Paris), Mateja Zver (St. Pölten), Zala Meršnik (Huelva), Naja Poje Mihelič (Sassuolo), Mirjam Kastelec (Ljubljana), Špela Kolbl (Mura), Izabela Križaj (Olimpija Ljubljana) in Sara Makovec (Olimpija Ljubljana).

Kvalifikacije so sestavljene iz ligaškega in finalnega dela, play-offa. Ligaška faza je v enaki obliki kot liga narodov: z ekipami, razdeljenimi v tri lige. Liga A in liga B imata po 16, liga C pa 19 ekip. Začetni položaj vsake ekipe v ligi je določen na podlagi rezultatov prejšnje lige narodov za ženske.

Kvalifikacije imajo dva cilja: uvrstitev na EP in biti čim višje uvrščen za prihajajočo ligo narodov, ki bo na sporedu v sezoni 2025/26.

Zmagovalec slovenske skupine bo napredoval v ligo B v prihodnji ligi narodov, obenem pa se bo prebil v play-off kvalifikacij za EP 2025. Za zdaj so na EP uvrščene gostiteljica Švica, Španija in Nemčija.

* Skupina C2:
- petek, 12. julij:
17.30 Severna Makedonija - Latvija
19.00 Moldavija - Slovenija

- lestvica:
1. Slovenija        4 4 0 0 17:0 12
2. Severna Makedonija   4 2 1 1  9:11 7
3. Latvija         4 1 0 3  4:14 3
4. Moldavija        4 0 1 3  3:8  1

Back to top button