Slovenci zmagali na ekipni tekmi v Zakopanah

Slovenski smučarski skakalci so na ekipni tekmi svetovnega pokala v poljskih Zakopanah zmagali. Lovro Kos, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so že po polovici tekme vodili, na koncu pa zanesljivo ostali na prvem mestu. S 67 točkami zaostanka so bili drugi Nemci, še šest desetink več so zaostali Japonci.

 

 

Že po polovici tekme so imeli Slovenci stvari pod nadzorom, po drugi skupini so prevzeli vodstvo in ga obdržali do konca prve serije. Zbrali so 531,4 točke, 27,6 več kot drugi Nemci, tretji pa so bili Japonci.

V drugi seriji pa so delo le dokončali in z zanesljivimi skoki ugnali vse tekmece, zbrali pa so 1101,7 točke. Na koncu je bila razlika pred tekmeci kar 67 točk, prav v zadnjem skoku pa so se na drugo mesto prebili Nemci, ki so le za šest desetink ugnali Japonce.

Kos je skočil 126,5 in 123,0 m ter zbral 263,5 točke, Peter Prevc (133,5/140,5 m) 289,4, Zajc (125,5/134,0 m) 272,4, Lanišek pa ob 129,0 in 140,5 metra 276,4 točke.

Doslej zadnjo zmago so Slovenci na ekipnih tekmah dosegli marca 2019 v Vikersundu, takrat so nastopili Anže Semenič, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc. V postavi pa je bil na obeh tekmah le Peter Prevc. Zdaj najizkušenejši slovenski skakalec je tudi edini, ki je sodeloval prav pri vseh slovenskih zmagah na moštvenih tekmah, prvi takšen uspeh pa je dosegel že leta 2012, ko so ob njem v Oberstdorfu nastopili še Jurij Tepeš, Jure Šinkovec in Robert Kranjec.

Prevc je bil danes tudi najbolj viden posameznik v slovenski ekipi, ta danes sicer ni delala napak, ni imela slabega člena in je imela tekmece vseskozi pod nadzorom. A prav odličen skok Prevca v drugi seriji, ko je pristal pri 140,5 metra, je po šestih nastopih od osmih že dokončno potrdil slovenski uspeh. Prevc je kot edini v slovenski ekipi tudi obakrat zmagal v svoji skupini.

Za piko na i sta nato poskrbela še Zajc in kot zadnji nastopajoči Lanišek.

Ta bi teoretično zaradi velike prednosti, ki so jo priborili njegovi sotekmovalci, lahko pristal pri le 106 metrih, pa bi bilo to še vedno dovolj. A je nalogo končal v slogu, v kakršnem so Slovenci danes ugnali tekmece. Ponovil je Prevčevo daljavo ter tako poskrbel za ogromno razliko do drugih Nemcev.

“Prvič na najvišji stopnički in to z ekipo. Res je lep občutek, da sem to veselje lahko delil z ostalimi. Zares nepozabno,” je za Smučarsko zvezo Slovenije tekmo ocenil Kos.

“Za vsemi nami je super dan. Vsem nam je uspelo prikazati zelo dobre skoke. Končno se nam je tudi na ekipnih tekmah sestavilo, kar se nam je morda prej v sezoni malo podiralo,” pa je bil zadovoljen tudi Prevc, Lanišek pa ga je dopolnil: “Super smo skakali danes. Res sem vesel, da nam je končno uspelo. V Bischofshofnu smo imeli veliko smole, že tam bi bilo lahko kaj več. Danes smo pokazali, iz kakšnega testa smo, res smo naredili prave skoke.”

Za Nemce so danes nastopili Severin Freund, Stephan Leyhe, Markus Eisenbichler in Karl Geiger; Eisenbichler je imel s 141,5 metra v drugi seriji sicer najdaljšo daljavo dneva. S tretjo stopničko so se morali zadovoljiti Yukia Sato, Junshiro Kobayashi, Naoki Nakamura in Ryoyu Kobayashi. Daleč od stopničk je bila tokrat Avstrija, ki je dobila prejšnjo ekipno tekmo na domačem terenu v Bischofshofnu; na četrtem mestu je zaostala že 90,4 točke in bila le za točko in pol boljša od Norveške. Oslabljena domača zasedba Poljske pa je bila šele šesta.

Slovensko ekipo je danes sicer vodil pomočnik glavnega trenerja Gašper Vodan; Robert Hrgota je zaradi rizičnega stika ostal doma v karanteni in ni odpotoval na Poljsko. “Čestitke fantom za super rezultat, vsi so svoje delo oddelali vrhunsko. Jutri gremo dalje, vsi startamo z ničle. Potrebno se bo umiriti in jutri ponoviti današnje skoke in upati še na kakšen tak rezultat,” je zmago pospremil Vodan.

Današnja zmaga je sicer že skupno 81. za slovenske skoke v zgodovini svetovnega pokala. Od teh jih je 70 v posamični konkurenci, kjer seveda izstopa prav Peter Prevc s 23. Enajst pa je zmag na ekipnih preizkušnjah. Za Petrom Prevcem in njegovimi vsemi 11 zmagami sta po tej plati drugi in tretji najbolj uspešen član zmagovalnih ekip Tepeš z devetimi in Kranjec z osmimi uspehi.

Skakalci bodo v Zakopanah v nedeljo nastopili še na posamični tekmi svetovnega pokala. Zaradi premočnega vetra so v petek prekinili in odpovedali že prvo serijo uradnega treninga, zato bodo kvalifikacije za posamično tekmo na sporedu ob 14.30, tekma pa ob 16. uri.

Source
STA
Back to top button