Slovenci v sosednjih državah tudi s športom ohranjajo nacionalno samobitnost

Slovenci v sosednjih državah tudi s športom ohranjajo nacionalno samobitnost. Predvsem to velja za tiste, ki živijo v Italiji in Avstriji, zaradi njihove zelo dobre organiziranosti. Uporabo slovenskega jezika v vsakdanjem življenju, tudi v športu, je na današnjem dogodku izpostavil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Franjo Bobinac.

Na tradicionalni novinarski konferenci ob koncu leta, na kateri so sicer manjkali zamejci iz Madžarske in Hrvaške, je Ivan Peterlin, predsednik Zveze slovenskih športnih društev v Italiji, povedal, da zveza združuje 53 društev od Tržaškega, Goriškega do Benečije.

Tajnik zveze Eugen Ban je povedal, da imajo veliko pomoč v Zadružni kraški banki (ZKB). Ta ima več kot 100-letno zgodovino in je kot edina slovenska banka v Italiji ena izmed največjih podpornic slovenskih klubov in društev.

Marjan Velik, predsednik Slovenske športne zveze na avstrijskem Koroškem, je dejal, da za ohranjanje slovenščine skrbijo s projektom Kampus, ki deluje z motom jezik, šola in šport. Izpostavil je uspehe odbojkarjev Doba, ki so bili v minuli sezoni avstrijski podprvaki in so igrali na zaključnem turnirju srednjeevropske lige.

Prav tako je kot uspešne člane slovenske koroške skupnosti omenil biatlonko Dunjo Zdovc, smučarske skakalce in skakalce iz Zahomca, alpsko smučarko Hannah Wiegele, smučarska skakalca Daniela Tschofeniga z uspeh v svetovnem pokalu ter Juliana Schmita, ki je v Kanadi osvojil ekipni mladinski svetovni naslov, kolesar Manolo Wrolich pa je postal avstrijski mladinski prvak.

Franci Wiegele, nekdanji smučarski skakalec društva iz Zahomca, je predstavil izvedbo tekme za svetovni pokal v skokih v Beljaku, ki bo v začetku januarja.

“Šport je vezivno tkivo naše države in zamejcev, prav gotovo bi bilo brez tega manj Slovenstva v sosednjih državah,” je v uvodnem nagovoru med drugim dejal Bobinac.

Predsednik komisije OKS za zamejski šport Ivan Peterlin je dejal, da se je prvič zgodilo, da komisijo vodi nekdo, ki ni iz Slovenije. Obenem je tudi izpostavil, da so bili na predstavitvi dosežkov zamejcev tudi dva podpredsednika OKS Miran Kos in Metod Ropret ter generalni sekretar Tomaž Jontes.

“Mi se moramo za razliko od matice v svojih državah vsak dan boriti za slovenski jezik. Če čutiš, da imaš ob sebi matico, je vse veliko lažje. S prisotnostjo in z omenjenim mojim imenovanjem za predsednika je OKS to tudi dejansko dokazal,” je pojasnil Peterlin.

“Mi namreč živimo v državah, v katerih je bilo včasih zelo težko živeti kot Slovenec. Na srečo sedaj ni več tako. Še sedaj je pred mano slika, kako se slovenski premier Robert Golob in njegova italijanska kolegica Giorgia Meloni objemata, tega nismo bili vajeni v preteklosti,” je dodal Peterlin.

Back to top button