Uredniški izbor

S kvalifikacijami v Oberstdorfu začetek 69. novoletne turneje

Poudarki zgodbe
  • Slovenijo bodo na prvih postajah poleg Laniška zastopali še vsi bratje Prevc, Peter, Domen in Cene, ter Žiga Jelar in Bor Pavlovčič. Od Slovencev sta doslej na novoletni turneji zmagala Primož Peterka (1997) in Peter Prevc (2016).

Z današnjimi kvalifikacijami se bo v nemškem Oberstdorfu za skakalce v svetovnem pokalu začela 69. turneja štirih skakalnic. Prestižno tekmovanje bo v naslednjih desetih dneh zaradi pandemije novega koronavirusa prvič v zgodovini potekalo brez gledalcev, favorit za osvojitev zlatega orla pa je Norvežan Halvor Egner Granerud.

Slednji je v nizu petih zmag, v Planici pa je v poletih osvojil srebro na posamični ter zlato na ekipni tekmi. Novoletna turneja je sicer že večkrat premešala karte med favoriti, med katerimi sta se v ožjem krogu po boljših nastopih v zadnjem obdobju znašla Poljaka Kamil Stoch in Piotr Žyla. Formo z uvoda sezone bo skušal ponoviti Nemec Markus Eisenbichler, medtem ko se njegov rojak in svetovni prvak v poletih iz Planice Karl Geiger vrača po samoizolaciji zaradi covida-19.

V širšem krogu favoritov je tudi Anže Lanišek, ki je generalko v Engelbergu sklenil s tretjim in četrtim mestom. Tudi na DP v Planici je bil prepričljiv, turneja pa zanj ne bo nič drugačna kot ostale tekme v svetovnem pokalu, kot je sedmi sili na zadnji novinarski konferenci pred odhodom v Oberstdorf razlagal trenutno peti skakalec sezone.

Slovenijo bodo na prvih postajah poleg Laniška zastopali še vsi bratje Prevc, Peter, Domen in Cene, ter Žiga Jelar in Bor Pavlovčič. Od Slovencev sta doslej na novoletni turneji zmagala Primož Peterka (1997) in Peter Prevc (2016).

Kvalifikacije se bodo na skakalnici pod Senčno goro začele ob 16.30. Prva od štirih tekem bo na sporedu v torek ob isti uri. Nato sledi nemška novoletna klasika v Garmisch-Partenkirchnu, za konec pa skakalce čakata še avstrijski preizkušnji v Innsbrucku (3. januar) in Bischofshofnu (6. januar).

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button