Rusije ne bo v žrebu za nogometno EP 2024

Rusija ne bo sodelovala v žrebu kvalifikacijskih skupin za nogometno evropsko prvenstvo leta 2024. Novico sta danes potrdili tako evropska krovna zveza Uefa kot ruska nogometna zveza RFS, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Žreb skupin za kvalifikacije bo 9. oktobra v Frankfurtu.

 

Kot je sporočila RFS, je odločitev, da Rusije ne bo v žrebu, posledica prepovedi nastopanja za vse ruske klube in reprezentance pod okriljem krovne zveze Uefe. Slednja je to sankcijo izrekla po ruskem vojaškem napadu na Ukrajino, Rusija se je nanjo neuspešno pritožila na športnem razsodišču Cas v Lozani.

Nemčija kot prirediteljica Eura 2024 je sicer prejšnji teden zahtevala, da Uefa prepove nastope tudi Belorusiji zaradi sodelovanja in pomoči Rusiji v vojni, a se krovna zveza za to ni odločila.

Uefa pa je danes pojasnila, da prepoved za ruske klube in reprezentance še vedno velja, kar je potrdil tudi Cas, zato Rusije ne bo v žrebu predtekmovalnih skupin za naslednje EP.

Na EP je že uvrščena Nemčija kot gostiteljica, za nastop pa se bo potegovalo še 53 članic Uefe. V kvalifikacijah jih bodo z žrebom razdelili na deset skupin, v sedmih bo po pet ekip, v treh pa po šest.

Zmagovalke desetih skupin in deset drugouvrščenih si bo neposredno zagotovilo nastop na Euru 2024, preostale tri vozovnice pa bodo na voljo v dodatnih kvalifikacijah marca 2024. Pred žrebom bodo sodelujoče ekipe razdelili v sedem kakovostnih bobnov glede na stanje na lestvici lige narodov 2022/23.

Source
STA
Back to top button