Roma prvič ali Sevilla sedmič

Budimpešta bo danes zvečer prizorišče prvega finala Evropske nogometne zveze. Za naslov v evropski ligi se bosta ob 21. uri pomerila Roma in Sevilla. Italijani se bodo potegovali za prvi naslov, Španci pa že za sedmega v tem tekmovanju.

 

Sevilla je absolutni rekorder po številu naslovov v evropski ligi; najbližji zasledovalci, Inter, Liverpool, Juventus in Atletico Madrid, imajo po tri naslove. V šestih finalih (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020) še ni izgubila.

Hkrati je Sevilla en od petih španskih klubov z naslovom v tem tekmovanju. Atletico Madrid ima tri lovorike evropske lige, dva ima Real Madrid, po enega pa Valencia in Villarreal.

Roma bo drugič igrala v finalu evropske lige. 1991 je izgubila proti Interju. Lani so varovanci trenerja Joseja Mourinha prišli do prvega evropskega naslova po 60 letih. Osvojili so konferenčno ligo. Pred tem so v sezoni 1960/61 zmagali v pokalu velesejemskih mest.

Roma lahko postane trideseti klub z lovoriko v evropski ligi in peti iz Italije. Inter (3), Juventus (3), Parma (2) in Napoli (1) so skupaj osvojili devet naslovov.

Zmagovalec evropske lige bo v prihodnji sezoni igral v skupinskem delu lige prvakov.

Preostala Uefina finala bosta pozneje. Finale lige prvakov bo 10. junija v Istanbulu, kjer se bosta merila Manchester City in Inter Milano s Samirjem Handanovićem, finale konferenčne lige pa bo 7. junija v Pragi, kjer bosta za lovoriko igrala Fiorentina in West Ham United.

Source
STA
Back to top button