Rado Pišot novi predsednik državnega strokovnega sveta za šport

Rado Pišot je bil na današnji seji izvoljen za novega predsednika državnega strokovnega sveta za šport. Na glasovanju je dobil vseh 12 glasov prisotnih članov sveta ter je nasledil Luko Steinerja, ki je konec septembra lani odstopil.

“Poseben izziv je pred nami, kako usmerjati politično javnost v dobrobit športa. V takem položaju v zgodovini, kot v zadnjem slabem letu dni, še nismo bili. Ni bilo vedno lahko v teh časih za člane strokovnega sveta, razmišljali smo tudi o odstopu. Potem pa smo se trezno odločili, da bomo šli po težji poti in poskušali premakniti stvari na bolje in tako bomo delali tudi naprej,” je po izvolitvi dejal Pišot.

Na seji so se posvetili delovanju športa na različnih stopnjah epidemije in obnove športa v času okrevanja družbe po pandemiji novega koronavirusa. Slednjemu se bodo posvetili na naslednji seji. Vlado so tokat pozvali, da ohrani delovanje športa s sedaj veljavnim odlokom, če se na prehodu v rdečo fazo poveča le število okuženih, število hospitaliziranih pa ostane na ravni oranžne faze.

Uvodoma so izvolili novega predsednika. Pišot je diplomiral na fakulteti za šport v Ljubljani in tam nato iz kinezioloških znanosti leta 1997 doktoriral. Od marca 2013 je direktor Znanstveno raziskovalnega središča Koper, bil je pobudnik in ustanovitelj Inštituta za kineziološke raziskave (IKARUS) ZRS ter je bil od njegove ustanovitve leta 2004 pa do marca 2013 tudi njegov predstojnik.

Bil je eden od pobudnikov in pripravljavcev podlag za ustanovitev Univerze na Primorskem ter je potem na njej na različnih ravneh tudi deloval. Na vseh stopnjah študija predava na univerzah doma in v tujini.

Prejšnji predsednik strokovnega sveta Steiner je 28. septembra lani v obrazložitvi svojega odstopa dejal, da je to storil izključno iz osebnih razlogov; menjava zaposlitve je edini razlog za ta korak. Za predsednika strokovnega sveta je bil izvoljen na ustanovni seji nove sestave sveta 28. novembra 2017.

Po odstopi Steinerja je svet vodil njegov podpredsednik Stanko Glažar, ki je tudi podpredsednik Nogometne zveze Slovenije in član izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

Zaradi volitev je bila seja prvič po dolgem času v živo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) v Ljubljani, večina pred tem jih je bila v času pandemije videokonferenčnih.

Source
STA
Back to top button